Bilim sosyolojisinin Türkiye'ye girişi: Prof. Dr. Hüsamettin Arslan örneği
The introduction of the sociology of science in Turkey: The case of Prof. Dr. Hüsamettin Arslan
  1. Tez No: 995952
  2. Yazar: UĞUR ARAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BENGÜL GÜNGÖRMEZ AKOSMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilim sosyolojisi, Science sociology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
Özet
Elinizdeki çalışmanın amacı, hem bilim sosyolojisinin serencamını tarihsel, politik ve sosyolojik kontekstte incelemek, hem de sözü edilen disiplinin Türkiye'deki gelişimini Prof. Dr. Hüsamettin Arslan örneğinde somutlaştırarak özgün bir katkı sunmaktır. Tez, bahsi geçen kontekstte iki düzlemli bir analiz sunmaktadır: birincisi, bilimin ve bilim sosyolojisinin doğasına dair teorik çözümleme; ikincisi ise bu çözümlemelerin Türkiye kontekstinde nasıl bir düşünsel zemin üzerinde geliştiğine dair yerel bir inceleme. Bahsi geçen ikili yapı, bilimsel bilginin yalnızca epistemolojik sınırlarını değil, aynı zamanda tarihsel, politik ve sosyolojik boyutlarının da olduğunu ortaya koymayı hedeflemektedir. Elinizdeki tez, yalnızca bilim sosyolojisinin Türkiye kontekstindeki gelişimini incelemekle kalmayıp, Prof. Dr. Hüsamettin Arslan'ın düşünsel mirasını sistematik biçimde ele alan ilk akademik çalışma olma özelliğini taşımaktadır. Bugüne kadar Arslan'ın“epistemik cemaat”kavramı ve bilimsel bilgiye dair özgün yaklaşımları, çoğunlukla dağınık alıntılar ve sınırlı değerlendirmelerle gündeme gelmiş; ancak bütünlüklü bir teorik çerçeve içerisinde akademik düzeyde analiz edilmemiştir. Bahsi geçen kontekstte tez, hem bilim sosyolojisi literatürüne yerli bir figür üzerinden katkı sağlamakta, hem de Arslan'ın düşüncesini bir vaka olarak ele alarak Türkiye'de bilim sosyolojisinin gelişimine dair yeni bir tartışma alanı açmaktadır. Tezin özgünlüğü, yalnızca ele aldığı konu itibarıyla değil; aynı zamanda bu konuyu ele alış biçimi, teorik kavramlar arasında kurduğu bağlantılar ve metodolojik yaklaşımı itibarıyla da kendini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to examine the evolution of the sociology of science within a historical and theoretical framework, while also providing an original contribution by concretizing the development of this discipline in Turkey through the case of Prof. Dr. Hüsamettin Arslan. In this context, the thesis presents a two-dimensional analysis: first, a theoretical examination of the nature of science and the sociology of science; second, a localized analysis of how these examinations have developed within the intellectual landscape of Turkey. This dual structure aims to reveal not only the epistemological boundaries of scientific knowledge but also its sociological, ideological, and political dimensions. This thesis holds the distinction of being the first academic work to systematically address both the development of the sociology of science in Turkey and the intellectual legacy of Prof. Dr. Hüsamettin Arslan. Until now, Arslan's concept of the“epistemic community”and his original approaches to scientific knowledge have mostly been referenced in fragmented citations and limited evaluations. However, they have not been analyzed within a comprehensive theoretical framework at an academic level. In this regard, the thesis contributes to the literature on the sociology of science through the lens of a local figure, while also opening a new field of discussion on the development of the sociology of science in Turkey by treating Arslan's thought as a case study. The originality of the thesis lies not only in the subject it addresses but also in its approach, the connections it establishes between theoretical concepts, and its methodological perspective.