İş yeri nezaketsizliğinin iş yeri yalnızlığı üzerindeki etkisi hakkında bir araştırma
A study on the impact of workplace incivility on workplace loneliness
  1. Tez No: 995983
  2. Yazar: ABDULLAH ÖZEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER DULKADİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşyeri Nezaketsizliği, İşyeri Yalnızlığı, Olumsuz Davranışlar, Duygusal Yoksunluk, Sosyal Arkadaşlık, Workplace Incivility, Workplace Loneliness, Negative Behaviors, Emotional Deprivation, Social Companionship
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Etik Değerler Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu çalışmada Karabük Üniversitesi'nde çalışan ve yönetici pozisyonunda olmayan idari personelden elde edilen verilerin analizi ile etik dışı bir davranış olan iş yeri nezaketsizliğinin iş yeri yalnızlığına etkisi incelenmiştir. Örgütsel temel yeteneklerin ana kaynağı olan insanın optimum performans göstermesi için huzurlu bir iş ortamına ihtiyacı vardır. Çevresinde gelişen olaylardan kolay etkilenebilen çalışanların maruz kaldığı olumsuz bir davranış olan ve etik dışı olarak nitelenen iş yeri nezaketsizliğidir. Yöneticilerin ve diğer çalışanların önemsememe, küçümseme, aşağılama, dedikodusunu yapma, görmezden gelme, uygunsuz latifelere maruz bırakma, saygısız yorum yapma ve sürekli olumsuz eleştirme gibi etik dışı nezaketsiz davranışlarına maruz kalan bireylerin sığındığı bir liman da kendisini diğerlerinden soyutlamaktır. İş yeri yalnızlığı olarak ifade edilen bu davranış günümüzde daha fazla araştırmaya konu olmaktadır. İş yeri nezaketsizliğinin iş yeri yalnızlığına etkisinin nicel araştırma yöntemi ile belirlenmesinin amaçlandığı bu çalışmada kavramlar arasındaki ilişkinin belirlenmesi için iş yeri nezaketsizliği ve iş yeri yalnızlığı ölçekleri kullanılmıştır. Çalışma ölçekleri üniversitede görevli olan 586 idari personelden 436'sına uygulanmış ve analiz için veri havuzu oluşturulmuştur. Elde edilen veriler SPSS ile analiz edilerek çalışma bulguları elde edilmiştir. Analizler sonucunda iş yeri nezaketsizliğinin iş yeri yalnızlığını istatistiksel olarak anlamlı şekilde, pozitif yönde etkilediği belirlenmiştir. Ayrıca iş yeri nezaketsizliği, iş yeri yalnızlığı ve alt boyutlar demografik değişkenler özelinde de ele alınmış ve farklılıklar ortaya konulmuştur. Çalışma sonuçları literatürle karşılaştırılarak benzerlikler ve farklılıklar hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise hem yöneticilere hem de idari personele kavramların etki düzeyini azaltılmasına, dolayısı ile örgütsel performansın artırılmasına yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines the impact of workplace incivility, an unethical behavior, on workplace loneliness through the analysis of data obtained from administrative staff at Karabük University who do not hold managerial positions. Human beings, the primary source of organizational core competencies, need a peaceful work environment to achieve optimal performance. Workplace incivility is a negative and unethical behavior that employees, who are easily influenced by events around them, are exposed. Individuals who are subjected to unethical and discourteous behavior from managers and other employees, such as being ignored, belittled, humiliated, gossiped about, overlooked, exposed to inappropriate jokes, receiving disrespectful comments, and constantly receiving negative criticism, often seek refuge in isolating themselves from others. This behavior, referred to as workplace loneliness, is becoming increasingly researched today. This study, which aims to determine the effect of workplace incivility on workplace loneliness using a quantitative research method, utilized workplace incivility and workplace loneliness scales to examine the relationship between the concepts. The study scales were applied to 436 of the 586 administrative staff members working at the university, and a data pool was created for analysis. The obtained data were analyzed using SPSS to produce the study findings. The analyses revealed that workplace incivility statistically significantly and positively affects workplace loneliness. Furthermore, workplace incivility, workplace loneliness, and their sub-dimensions were also examined in relation to demographic variables, and differences were identified. The study results were compared with the literature, and information about similarities and differences was provided. The final section of the study offers suggestions to both managers and administrative staff on how to reduce the impact of these concepts and thus improve organizational performance.