Polikistik over sendromu hastalarında Tenascin C seviyeleri ve metabolik sendrom ile ilişkisi
Tenascin-C levels and their association with metabolic syndrome in patients with polycystic ovary syndrome
  1. Tez No: 996029
  2. Yazar: OĞUZHAN KRAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN ÖZGEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Polikistik Over Sendromu, Tenascin-C, Metabolik Sendrom, İnflamasyon, Inflammation, Metabolic Syndrome, Polycystic Ovary Syndrome, Tenascin-C
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın temel amacı, Polikistik Over Sendromu (PKOS) olan hastalarda serum Tenascin-C (Tn-C) düzeylerini araştırmak ve bu molekülün metabolik sendrom (MetS) varlığı ile ilişkisini değerlendirmektir. Çalışma, PKOS'un patogenezinde rol oynayabilecek potansiyel biyobelirteçlerin anlaşılmasına ve artmış kardiyometabolik riskin erken belirlenmesine katkı sağlamayı hedeflemiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışma, 90 PKOS'lu hasta ve 90 sağlıklı gönüllü olmak üzere toplam 180 birey üzerinde prospektif olarak yürütülmüştür. PKOS tanısı Rotterdam kriterlerine göre konulmuştur. Hastalar MetS varlığına göre alt gruplara ayrılmıştır. Serum Tn-C düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçülmüş; hormonal, lipid ve glukoz metabolizması parametreleri ile inflamatuar belirteçler (CRP) analiz edilmiştir. TnC'nin PKOS tanısındaki ayırt edici gücü ROC analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda PKOS'lu olgularda medyan serum Tenascin-C (Tn-C) düzeyi 18,58 ng/mL olup, sağlıklı kontrol grubundaki 14,68 ng/mL değerine kıyasla anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0,001). Tn-C, 16,34 ng/mL kesme değeri kullanıldığında %84,44 duyarlılık ve %94,44 özgüllük ile PKOS'u sağlıklı bireylerden ayırt etmiştir (AUC=0,915). PKOS alt grubunda metabolik sendromu bulunan kadınlarda Tn-C düzeyleri (20,3 ng/mL), metabolik sendromu olmayan PKOS hastalarına (18,3 ng/mL) göre istatistiksel olarak anlamlı biçimde daha yüksekti (p<0,001). Ayrıca Tn-C ile C-reaktif protein (CRP) arasında güçlü, pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon saptanmıştır (r=0,732; p<0,001). Bu ilişki, Tn-C'nin PKOS ve metabolik eşlikçi durumlarda inflamatuvar yanıtla yakından ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. Sonuç: Serum Tenascin-C düzeyleri, PKOS hastalarında anlamlı olarak artmıştır ve bu artış, özellikle metabolik sendrom varlığı ile doğrudan ilişkilidir. Tn-C'nin yüksek tanısal performansı ve CRP ile güçlü korelasyonu, PKOS'un patogenezinde inflamasyon ve ekstrasellüler matriks yeniden yapılanması süreçlerinin önemli bir rol oynadığını düşündürmektedir. Tn-C, gelecekte PKOS tanısında ve kardiyometabolik risk sınıflamasında kullanılabilecek potansiyel ve değerli bir biyobelirteç adayıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: The main aim of this study was to investigate serum Tenascin-C (Tn-C) levels in patients with Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) and to evaluate the relationship of this molecule with the presence of metabolic syndrome (MetS). The study aimed to contribute to a better understanding of potential biomarkers involved in the pathogenesis of PCOS and the early diagnosis of increased cardiometabolic risk. Materials and Methods: The study was conducted prospectively on a total of 180 individuals, including 90 patients with PCOS and 90 healthy volunteers. PCOS diagnosis was established according to the Rotterdam criteria. Patients were classified into two subgroups based on the presence of MetS. Serum Tn-C levels were measured using the ELISA method; hormonal, lipid, and glucose metabolism parameters, along with inflammatory markers (CRP), were analyzed. The diagnostic power of Tn-C in PCOS was evaluated using ROC analysis. Results: In this study, the median serum Tenascin-C (Tn-C) level in patients with PCOS was 18.58 ng/mL, which was significantly higher than the 14.68 ng/mL level in the healthy control group (p<0.001). Tn-C was able to differentiate PCOS from healthy individuals with a cutoff value of 16.34 ng/mL, achieving a sensitivity of 84.44% and a specificity of 94.44% (AUC=0.915). In the PCOS subgroup, Tn-C levels in women with metabolic syndrome (20.3 ng/mL) were statistically significantly higher than in PCOS patients without metabolic syndrome (18.3 ng/mL) (p<0.001). Additionally, a strong, positive, and statistically significant correlation was found between Tn-C and C-reactive protein (CRP) (r=0.732; p<0.001). This relationship suggests that Tn-C may be closely associated with the inflammatory response in PCOS and its metabolic comorbidities. Conclusion: Serum Tenascin-C levels are significantly higher in PCOS patients, and this elevation is directly related to the presence of metabolic syndrome. The high diagnostic performance of Tn-C and its strong correlation with CRP suggest that inflammation and extracellular matrix remodeling processes play an important role in the pathogenesis of PCOS. Tn-C is a potential and valuable candidate biomarker for PCOS diagnosis and cardiometabolic risk stratification in the future.