The navier-stokes voight model and convergence to equilibrium and statistical equilibrium
Navıer–stokes–voıgt modeli ve denge ve istatistiksel dengeye yakınsama
  1. Tez No: 996068
  2. Yazar: ALİ KÖSEOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. WILLIAM J. LAYTON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Navier-Stokes denklemleri, Sayısal analiz, Sonlu elemanlar, Navier-Stokes equations, Numerical analysis, Finite elements
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Unıversıty Of Pıttsburgh
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Matematik Bilim Dalı
Özet
Bu tez, okyanus iklim modellerinin başlangıç (spin-up) aşamasından esinlenerek, Navier–Stokes–Voigt (NSV) modeli için durağan duruma ve istatistiksel dengeye yakınsamanın hızlandırılmasını incelemektedir. Öncelikle, Navier–Stokes denklemlerine yeni bir parametre eklenerek NSV modeli elde edilmiştir. Spin-up süreci, dengeye ulaşma ve istatistiksel denge için gerekli koşullar belirlenmiştir. Daha sonra yakınsama analizi gerçekleştirilmiş ve NSV modelini simüle etmek amacıyla Sonlu Elemanlar Yöntemi, Geriye Doğru Euler ayrıklaştırması ile birlikte FreeFEM++ kullanılarak programlanmıştır. Kare bir bölgede, tam çözümü bilinen iki problem ele alınmıştır. Ayrıca, dairesel bölgede biri tam çözümü bilinen, diğeri ise bilinmeyen çözüm içeren iki problem üzerinden yöntemin yakınsama davranışı incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar, eklenen parametrenin dengeye veya istatistiksel dengeye yakınsamayı hızlandırmayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis tests accelerating convergence to steady state and statistical equilibrium for the Navier-Stokes Voight (NSV) Model motivated by the Spin-Up phase of Ocean Climate Models. First, by adding a new parameter to Navier-Stokes equations, the NSV model is determined. Test conditions are identiÖed for spin up, attaining equilibrium, and statistical equilibrium. Convergence is then analyzed and the Finite Element Method with Backward Euler discretization is programmed using Free FEM++ to simulate the NSV model. Two problems with a known exact solution are used for a square domain. One problem with unknown solution and one problem with known exact solution in circle domain are also tested for convergence of the method. We Önd that the adding parameter may not accelerate convergence to equilibrium or statistical equilibrium.