Romantik ilişkide mükemmeliyetçilik ve ilişki doyumu arasındaki ilişki: İlişkisel obsesif kompulsif belirtiler ve algılanan partner duyarlılığının rolü
Romantic perfectionism and relationship satisfaction: The role of relationship obsessive–compulsive symptoms and perceived partner responsiveness
- Tez No: 996082
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA SAPMAZ YURTSEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Romantik ilişkide mükemmeliyetçilik, İlişkisel obsesif kompulsif belirtiler, İlişki doyumu, Algılanan partner duyarlığı, Romantic perfectionism, Relational obsessive–compulsive symptoms, Relationship satisfaction, Perceived partner responsiveness
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Bakırçay Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, romantik ilişkilerde gözlenen obsesif-kompulsif belirtilerin, bireylerin romantik ilişkilerindeki mükemmeliyetçilik düzeyleri ile ilişki doyumları arasındaki ilişkide aracılık rolü oynayıp oynamadığını test etmektir. Araştırmanın örneklemini, 18 yaş ve üzerinde (Ort.=23, SS=5,10) olup halihazırda bir romantik ilişki içerisinde bulunan 314 yetişkin katılımcı oluşturmaktadır. Veriler çevrimiçi ortamda katılımcılara sunulan Demografik Bilgi Formu, Romantik İlişkide Mükemmeliyetçilik Ölçeği, Partnere İlişkin Obsesif Kompulsif Belirti Ölçeği, Romantik İlişki Obsesyon ve Kompulsiyonları Ölçeği , Algılanan Partner Duyarlılığı Ölçeği ve İlişki Doyumu Ölçeği aracılığı ile toplanmıştır. Seri aracılık modeli, Hayes'in PROCESS Macro eklentisi aracılığıyla analiz edilmiştir. Bulgular, romantik ilişkide mükemmeliyetçilik ile ilişki doyumu arasında istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönlü bir ilişki olduğunu göstermiştir. Ayrıca partner odaklı ve ilişki odaklı obsesif-kompulsif belirtilerin, bu ilişkide seri aracılık rolünün anlamlı olduğu görülmüştür. Algılanan partner duyarlılığının ise hem partner odaklı hem de ilişki odaklı obsesif-kompulsif belirtiler üzerinde ve doğrudan ilişki doyumu üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu belirlenmiş; bu nedenle analizlerde kontrol değişkeni olarak ele alınmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular alanyazın doğrultusunda tartışılmış; sonuçlar araştırmanın sınırlılıkları, gelecekteki çalışmalar için öneriler ve klinik doğurguları ile birlikte değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to test whether obsessive-compulsive symptoms observed in romantic relationships play a mediating role in the relationship between individuals' levels of perfectionism in romantic relationships and their relationship satisfaction. The sample of the study consists of 314 adult participants aged 18 and over (M= 23, SD= 5.10) who are in an active romantic relationship. Data were collected using the Demographic Information Form, the Perfectionism in Romantic Relationships Scale, the Partner-Related Obsessive-Compulsive Symptoms Scale, the Romantic Relationship Obsessions and Compulsions Scale, the Perceived Partner Sensitivity Scale, and the Relationship Satisfaction Scale, which were presented to participants online. The serial mediation model was tested via Hayes' PROCESS Macro. The findings showed a statistically significant and negative relationship between perfectionism in romantic relationships and relationship satisfaction. Furthermore, partner-focused and relationship-focused obsessive-compulsive symptoms were found to play a significant serial mediating role in this relationship. Perceived partner sensitivity was found to have a significant effect on both partner-focused and relationship-focused obsessive-compulsive symptoms and directly on relationship satisfaction; therefore, it was considered a control variable in the analyses. The findings obtained in the research were discussed in line with the literature; the results were evaluated along with the limitations of the study, suggestions for future studies, and clinical implications.