Belirsizlik altında leagile kapalı döngü tedarik zinciri tasarımı için sağlam bir optimizasyon modeli
A robust optimization model for leagile closedloop supply chain design under uncertainty
  1. Tez No: 996105
  2. Yazar: RAWAN ALI AHMAD SALEH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN SEÇME
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Döngüsel ekonomi, Sağlamlık, Tedarik optimizasyonu, Tedarik zinciri, Tedarik zinciri belirsizliği, Tedarik zinciri çevikliği, Circular economy, Robustness, Supply optimization, Supply chain, Supply chain uncertainty, Supply chain agility
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, dayanıklı bir ürün için tersine lojistik faaliyetlerini ileri yönlü tedarik zinciri (TZ) ağına entegre ederek leagile kapalı döngü tedarik zinciri (KDTZ) tasarlamayı amaçlamaktadır. Önerilen çerçeve, belirsizlik altında hem ekonomik hem de çevresel performansı artırmak üzere döngüsel ekonomi (DE) ilkeleri doğrultusunda geliştirilmiştir. Tasarım/Yöntem: Belirsiz koşullar altında çok kademeli, tek ürünlü ve tek dönemli bir KDTZ ağı önerilmektedir. Toplam sistem maliyetini en aza indirmek amacıyla tek amaçlı karma tamsayılı doğrusal programlama (KTDP) modeli oluşturulmuştur. Model; tesis yeri seçimi, tahsis miktarları, iade seviyeleri, geri kazanım oranları ve genel ağ yapılandırması dâhil olmak üzere stratejik, taktiksel ve operasyonel kararları kapsamaktadır. Belirsizliğin etkin bir şekilde yönetilebilmesi için olasılıksal ve olasılıksal olmayan (possibilistik) programlama yaklaşımlarını bütünleştiren sağlam optimizasyon teknikleri kullanılmıştır. Önerilen modelin geçerliliği, sayısal örnekler ve bir vaka çalışması aracılığıyla gösterilmiştir. Bulgular: Elde edilen sonuçlar, ağ yapılandırması, malzeme akışları, geri kazanım faaliyetleri ve maliyet minimizasyonuna ilişkin optimal kararlar sunmaktadır. Bulgular, önerilen KDTZ modelinin, ileri yönlü tedarik zincirinin temel kapasitesini korurken merkezi bir tersine lojistik yapısını entegre ederek maliyet etkin bir strateji benimsediğini göstermektedir. Operasyonel etkinlik, stratejik tesis konumlandırma kararları yoluyla sağlanmakta ve böylece maliyet azaltımı ile sistem performansı arasında bir denge kurulmaktadır. Ayrıca, sonuçlar KDTZ uygulamasının ekonomik uygulanabilirliği korurken kaynak kullanımını iyileştirdiğini ve çevresel sürdürülebilirliği artırdığını doğrulamaktadır. Özgün Değer: Bu çalışma, belirsizlik ve döngüsel ekonomi hedeflerini eş zamanlı olarak ele alan kapsamlı bir leagile KDTZ modeli sunarak literatüre katkı sağlamaktadır. Önerilen çerçeve, maliyet etkin ve çevresel açıdan sürdürülebilir kapalı döngü tedarik zincirleri tasarlamak isteyen karar vericiler için uygulamaya yönelik önemli çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to design a leagile closed-loop supply chain (CLSC) for a durable product by integrating reverse logistics into the forward supply chain (SC) network. The proposed framework is developed in alignment with circular economy (CE) principles to enhance both economic and environmental performance under uncertainty. Design/Methodology: A multi-tier, single-product, single-period CLSC network is proposed under uncertain conditions. A single-objective mixed-integer linear programming (MILP) model is formulated to minimize the total system cost. The model addresses strategic, tactical, and operational decisions, including facility location, allocation quantities, return levels, recovery rates, and overall network configuration. To effectively manage uncertainty, robust optimization techniques are employed by integrating possibilistic and probabilistic programming approaches. The validity of the proposed model is demonstrated through numerical examples and a case study. Findings: The results provide optimal decisions regarding network configuration, material flows, recovery operations, and cost minimization. The findings indicate that the proposed CLSC model adopts a cost-efficient strategy by preserving the core capacity of the forward supply chain while integrating a centralized reverse logistics (RL) structure. Operational efficiency is achieved through strategic facility location decisions, enabling a balance between cost reduction and system performance. Moreover, the results confirm that the implementation of a CLSC enhances resource utilization and environmental sustainability while maintaining economic feasibility. Originality/Value: This study contributes to the literature by presenting a comprehensive leagile CLSC model that simultaneously considers uncertainty and CE objectives. The proposed framework offers practical insights for decision-makers seeking to design costeffective and environmentally sustainable CLSCs.