Yeni schiff bazı ligandları ve metal komplekslerinin sentezi karakterizasyonu ve bazı fiziksel özelliklerinin incelenmesi
New schiff synthesis of some ligands and metal complexes, characterization and investigation of some physical properties
  1. Tez No: 996182
  2. Yazar: YAREN ATEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVİL SÖYLEYİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Schiff bazı, Geçiş metal kompleksleri, Koordinasyon kimyası, Schiff base, Transition metal complexes, Coordination chemistry
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Schiff bazlarının yapısal özellikleri, özellikle azometin grubunda yer alan azot atomuna bağlı aril ve alkil sübstitüentlerin sağladığı kararlılık nedeniyle önem taşımaktadır. Ayrıca, oksim, fenilhidrazon ve semikarbazon türevleri ile karşılaştırıldığında Schiff bazlarının hidroliz dayanıklılığı ve kompleks oluşturma kabiliyetleri farklılık göstermektedir. Bu özellikleri, Schiff bazlarını koordinasyon kimyasında ve fonksiyonel polimer sentezinde öne çıkan bileşikler haline getirmektedir. Bu tez çalışmasında, çıkış maddesi olarak 8-Hidroksikinolin-2-karbaldehit ve 3 farklı amin türevi (1-Amino-2-hidroksi-4-naftalinsülfonik asit, 4-Amino-5-hidroksinaftalin-2,7-disülfonik asit ve 3-Amino-2-hidroksi-5-nitrobenzen sülfonik asit) kullanılarak ve literatürde verilen metotlardan faydalanılarak yeni Schiff bazı ligandları ve bunların geçiş metal (Cu2+, Ni2+ , Co2+ ve Zn2+) kompleksleri sentezlenmiştir. Sentezlenen bileşiklerin yapıları FT-IR, 1H-NMR, kütle (LC-MS/MS) ve manyetik süsseptibilite ölçümleri alınarak aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
The structural properties of Schiff bases are significant due to the stability provided by the aryl and alkyl substituents attached to the nitrogen atom in the azomethine group. Furthermore, Schiff bases differ in their hydrolysis resistance and complexation abilities compared to oxime, phenylhydrazone, and semicarbazone derivatives. These properties make Schiff bases prominent compounds in coordination chemistry and the synthesis of functional polymers. In this thesis, using 8-Hydroxyquinoline-2-carbaldehyde and three different amine derivatives (1-Amino-2-hydroxy-4-naphthalenesulfonic acid, 4-Amino-5- hydroxy-naphthalene-2,7-disulfonic acid, and 3-Amino-2-hydroxy-5-nitrobenzene sulfonic acid) as starting materials and utilizing the methods given in the literature, new Schiff base ligands and their transition metal (Cu2+, Ni2+, Co2+, and Zn2+) complexes were synthesized . The structures of the synthesized compounds were characterized UV-Vis, FT-IR, ¹H-NMR, mass (LC-MS/MS), and magnetic susceptibility measurements.