Hadislerde içecekler (Kütüb-i Tis'a'nın Kitabü'l-Eşribe özelinde)
Beverages in hadiths (Tith special reference to the Kitāb al-Ashriba of the Kutub al-Tisʿa)
- Tez No: 996276
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DİNÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadis, eşribe, içecekler, haram içecekler, helal içecekler, Hadith, ashriba, beverages, prohibited beverages, permissible beverages
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Kütüb-i Tis'a'da yer alan Kitâbü'l-Eşribe bölümlerindeki hadislerde geçen içecek türlerini tespit etmektedir. Bu çalışmanın amacı, hadis literatüründe dağınık hâlde bulunan bu bilgilerin sistematik bir şekilde ele alınması, söz konusu içeceklerin mahiyetlerinin ve kullanım bağlamlarının daha iyi anlaşılmasına katkı sağlamaktır. Tespit edilen içeceklerin ana hatlarıyla tanıtılması, Kitâbü'l-Eşribe bölümlerinde geçen rivayetlerin daha sağlıklı değerlendirilmesine imkân sunmaktadır. Araştırmanın birinci bölümünde Hz. Peygamber dönemi içecekleri ele alınmış ve dönemin içecek kültürü değerlendirilmiştir. Bu bağlamda hadislerde zikredilen içecek türleri hakkında genel bilgilendirme yapılmıştır. Söz konu dönemde tespit edilen içecekler, doğal, bitkisel, hayvansal ve nebevî tıp açısından içecekler olmak üzere dört kategori altında sınıflandırılmıştır. Ayrıca her kategoriye ilişkin tespit ve değerlendirmelerde bulunulmuştur. Hadislerde otuz tür içeceğin varlığı tespit edilmiştir. Hadislerdeki içecek türleri farklı isimlerle adlandırılmış olsada genellikle hurma, üzüm, bunların kuru ve yaş hallerinin karışımı olan meyvelerden veya mısır ve arpa gibi tahıllardan yapıldığı tespit edilmiştir. Bunlardan hem şerbet türü içecek hem de sarhoş edici içki türü içecekler elde edildiği görülmüştür. Aynı zamanda doğal olarak su, süt ve bal şerbetide tüketilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, içecekler hüküm ve adap açısından sınıflandırılarak incelenmiştir. İçeceklerle ilgili hadisler hüküm açısından değerlendirilmiş; haram içecekler ve helal içecekler olmak üzere iki ana kategoriye ayrılmış on yedi türünün haram on üç türününde helal olmak üzere otuz tür içeceğin varlığı tespit edilmiştir Yine bu bölümde Hz. Peygamber'in sünnetinde yer alan içme adabı ele alınmış; adap ile ilgili sünnetler sıralanmıştır. Bu çalışma, Kütüb-i Tis'a'daki Kitâbü'l-Eşribe bölümlerinde yer alan içecekleri tespit ederek Hz. Peygamber dönemi içecek kültürünü, bu içeceklerin tür, hüküm ve içme adabı bakımından sistematik biçimde incelemeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study identifies the types of beverages mentioned in the narrations found in the Kitāb al-Ashriba sections of the Kutub al-Tisʿa. The primary objective of the research is to examine systematically the information dispersed throughout the hadith literature and thereby contribute to a clearer understanding of the nature and contexts of use of the beverages in question. Presenting the identified beverages in their main outlines facilitates a more accurate evaluation of the narrations contained in the Kitāb al-Ashriba chapters. The first chapter of the study examines the beverages consumed during the period of the Prophet Muhammad and evaluates the beverage culture of that era. In this context, general information is provided regarding the types of drinks mentioned in the hadiths. The beverages identified for this period are classified into four categories: natural beverages, plant-based beverages, animal-based beverages, and beverages referenced within the framework of Prophetic medicine (al-ṭibb al-nabawī). Each category is accompanied by relevant findings and assessments. A total of thirty types of beverages are identified in the hadith literature. Although these beverages are referred to by different names, they are generally found to have been produced from dates, grapes, mixtures of their dried and fresh forms, or from grains such as barley and corn. From these ingredients, both syrup-like (non-intoxicating) drinks and intoxicating beverages were produced. In addition, water, milk, and honey-based drinks were also naturally consumed. The second chapter classifies and examines beverages in terms of legal rulings (aḥkām) and etiquette (ādāb). The hadiths concerning beverages are analyzed from a legal perspective and divided into two main categories: prohibited (ḥarām) beverages and lawful (ḥalāl) beverages. Among the thirty identified types, seventeen are determined to be prohibited and thirteen lawful. This chapter also addresses the etiquette of drinking as reflected in the Sunnah of the Prophet, listing the relevant prophetic practices related to drinking manners. By identifying the beverages mentioned in the Kitāb al-Ashriba sections of the Kutub al-Tisʿa, this study aims to examine systematically the beverage culture of the Prophet's era and to analyze these beverages in terms of their types, legal rulings, and drinking etiquette.