Sağlık çalışanlarının bilişsel esneklik, iş-yaşam dengesi ve mesleki tükenmişlikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between cognitive flexibility, work-life balance and occupational burnout of healthcare workers
  1. Tez No: 996277
  2. Yazar: SELVER KILIÇ ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİROL ALVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel esneklik, Sağlık personeli, Tükenmişlik, Tükenmişlik düzeyi, Tükenmişlik-mesleki, İş ve özel yaşam dengesi, İş-yaşam dengesi, Cognitive flexibility, Health personnel, Burnout, Burnout level, Burnout-professional, Work-personel life balance, Work-life balance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada sağlık çalışanlarının bilişsel esnekliği, iş-yaşam dengesi ve mesleki tükenmişlikleri arasındaki ilişkileri ve iş-yaşam dengesinin, bilişsel esneklik ile mesleki tükenmişlik arasındaki ilişkideki aracılık rolünü incelemek amacıyla Kırşehir İl Sağlık Müdürlüğü ve bağlı kuruluşlarda görev yapan 338 sağlık çalışanından veri toplanmıştır. Betimsel ve ilişkisel tarama modeline göre tasarlanmış olan çalışmanın katılımcıları; cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, gelir düzeyi, medeni durum, meslek türü, mesleki deneyim, çocuk sahibi olma durumu, çalışma saatleri (nöbetli ya da 8-5 mesai), haftalık çalışma süresi, çalışma şekli (doğrudan hastayla çalışma ya da diğer birimler) ve çalışılan kurum gibi demografik değişkenlere göre çeşitlilik göstermektedir. Araştırmanın verileri; yüz yüze anketler yoluyla ve çevrim içi olarak Google Formlar üzerinden“Demografik Bilgi Formu”,“Bilişsel Esneklik Envanteri”,“İş Yaşam Dengesi Ölçeği”ve“Maslach Mesleki Tükenmişlik Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, korelasyon analizi, bağımsız gruplar t-testi, ANOVA, regresyon analizi ve yapısal eşitlik modeli (YEM) kapsamında aracılık analizi yöntemleri uygulanmıştır. Araştırmanın bulgularına göre katılımcıların bilişsel esneklikleri yüksek, iş-yaşam dengesi ve mesleki tükenmişlikleri orta düzeydedir. Sonuçlar; bilişsel esneklikle iş-yaşam dengesi arasında ve mesleki tükenmişlik arasında anlamlı ilişkiler olduğunu ortaya koymuştur. Bunun yanı sıra iş-yaşam dengesiyle mesleki tükenmişlik arasında da anlamlı ilişkiler olduğu görülmüştür. Katılımcıların bilişsel esnekliğinin artmasına bağlı olarak iş-yaşam dengesindeki bozulmaların ve mesleki tükenmişliğinin azaldığı, iş-yaşam dengesindeki bozulmaların artmasına bağlı olarak ise mesleki tükenmişliğinin arttığı görülmüştür. Ayrıca iş-yaşam dengesinin, bilişsel esneklik ile mesleki tükenmişlik arasında başlangıçta var olan ilişkiyi ortadan kaldırarak tam aracılık rolü oynadığı, bilişsel esnekliğin mesleki tükenmişliği azaltmada doğrudan değil dolaylı biçimde iş-yaşam dengesini güçlendirerek etkide bulunduğu belirlenmiştir. Katılımcıların demografik değişkenlerine ilişkin bulgulara bakıldığında çocuk sahibi olan, haftalık 40 saat çalışan, ileri yaşlı ve meslekte uzun yıllar geçirmiş olanların bilişsel esnekliklerinin daha yüksek düzeyde; gündüz mesaisi yapan, haftalık 40 saat çalışan ve meslekte uzun yıllar geçirmiş olanların iş-yaşam dengesindeki bozulmaların daha düşük düzeyde; nöbeti olan, haftalık 40 saat ve üzeri çalışan, genç yaşta, mesleki deneyimi az olanların ise mesleki tükenmişliğinin daha yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak bu üç değişkenin birbiri ile ilişkisinin incelenmesinin hem ilgili alan yazına hem sağlık çalışanlarının psikolojik iyi oluşuna hem de sağlık sistemlerine önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, data were collected from 338 healthcare professionals employed at the Kırşehir Provincial Health Directorate and its affiliated institutions in order to examine the relationships among cognitive flexibility, work–life balance, and occupational burnout, as well as to investigate the mediating role of work–life balance in the relationship between cognitive flexibility and occupational burnout. The study was designed according to a descriptive and correlational research model. The participants demonstrated diversity across several demographic variables, including gender, age, educational level, income level, marital status, profession, years of professional experience, parental status, working hours (shift work or regular daytime schedule), weekly working hours, work setting (direct patient care or other units), and type of institution. Data were collected both through face-to-face surveys and online via Google Forms using the Demographic Information Form, the Cognitive Flexibility Inventory, the Work–Life Balance Scale, and the Maslach Burnout Inventory. Data analyses included descriptive statistics, correlation analysis, independent samples t-tests, ANOVA, regression analysis, and mediation analysis within the framework of structural equation modeling (SEM). The findings indicated that participants exhibited high levels of cognitive flexibility, while their levels of work–life balance disruption and occupational burnout were moderate. The results revealed significant relationships between cognitive flexibility and work–life balance, as well as between cognitive flexibility and occupational burnout. In addition, a significant relationship was found between work–life balance and occupational burnout. As cognitive flexibility increased, disruptions in work–life balance and levels of occupational burnout decreased, whereas greater disruptions in work–life balance were associated with higher levels of occupational burnout. Furthermore, work–life balance was found to play a full mediating role in the relationship between cognitive flexibility and occupational burnout, eliminating the initially significant direct relationship between these variables. This finding suggests that cognitive flexibility reduces occupational burnout not directly, but indirectly by enhancing work–life balance. With respect to demographic variables, higher levels of cognitive flexibility were observed among participants who had children, worked 40 hours per week, were older, and had longer professional experience. Lower levels of work–life balance disruption were found among those working regular daytime schedules, working 40 hours per week, and having longer professional experience. Higher levels of occupational burnout were observed among participants who worked shifts, worked 40 hours or more per week, were younger, and had less professional experience. In conclusion, examining the interrelationships among these three variables is believed to make significant contributions to the relevant literature, to the psychological well-being of healthcare professionals, and to healthcare systems more broadly.