Nullipar ve kontinan kadınlarda mesane boynu inişi ve mesaneaçılarının perineal ultrason ile değerlendirilmesi, normalin belirlenmesi
Assessment of normal measurment of bladder neck descentand bladder angles in nulliparous and continent women using perineal ultrasound, determination of normal
- Tez No: 996420
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANAN SATIR ÖZEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Perineal ultrasonografi, mesane boynu inişi, hiatus çapı, üretrovezikal açıi retrovezikal açı, Perineal ultrasonography, bladder neck descent, hiatus diameter, urethrovesical angle, retrovesical angle
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Nullipar ve kontinan kadınlarda transperineal ultrasonografi ile mesane boynu pozisyonu, mesane boynu inişi ve üretral ve retrovezikal açıların normal değerlerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmada elde edilecek veriler, hem klinik pratikte hem de akademik çalışmalarda pelvik taban fonksiyonlarının değerlendirilmesinde yol gösterici referans olarak kullanılabilecektir. Ayrıca, ileride yapılacak doğum sonrası veya stres üriner inkontinans risk değerlendirmelerinde temel bir kıyaslama noktası sağlayacaktır. Bu prospektif çalışmada jinekoloji polikliniğine rutin değerlendirme için başvuran ve çalışmaya dahil olmayı kabul eden 137 gönüllüye onam alındıktan sonra transperineal ultrason yapılmış; ardından ultrasonografik bulgular not edilerek demografik verilerle birlikte, literatür eşliğinde değerlendirme yapılmıştır. Valsalva manevrası sırasında hiatus çapı(52,30 ± 6,1157,56 ± 7,19) ile üretrovezikal (79,22 ± 13,92106,59 ± 19,97) ve retrovezikal açılarda (94,62 ± 18,52117,93 ± 20,72) artış, total üretral uzunluk (30,63 ± 3,2829,36 ± 3,87 mm) ve mesane boynu pozisyonu (24,65 ± 3,7717,10 ± 5,86 mm) ölçümlerinde ise anlamlı değişiklikler saptanmıştır. BKİ'nin özellikle hiatus çapı ile ilişkili bulunması, vücut ağırlığının pelvik taban morfolojisi üzerindeki potansiyel etkisini desteklemektedir. Mesane boynu pozisyonu ile üretrovezikal ve retrovezikal açılar arasındaki ilişki valsalva sırasında anlamlı bulunmuştur. xii Çalışmanın temel sonuçları, istirahat ve valsalva sırasında değerlendirilen ultrasonografik parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı değişiklikler olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the normal values of bladder neck position, bladder neck descent, and urethral and retrovesical angles in nulliparous and continent women using transperineal ultrasonography. The data obtained from the study may serve as a reference for the assessment of pelvic floor function in both clinical practice and academic research. Furthermore, these data may provide a baseline for future evaluations of postpartum pelvic floor changes and the risk of stress urinary incontinence. In this prospective study, transperineal ultrasonography was performed in 137 volunteers who presented to the gynecology outpatient clinic for routine evaluation and agreed to participate in the study after providing informed consent. Ultrasonographic findings were recorded and subsequently evaluated together with demographic characteristics in accordance with the relevant literature. During the Valsalva maneuver, significant increases were observed in hiatal diameter (52.30 ± 6.11 → 57.56 ± 7.19 mm), urethrovesical angle (79.22 ± 13.92° → 106.59 ± 19.97°), and retrovesical angle (94.62 ± 18.52° → 117.93 ± 20.72°). In contrast, significant changes were observed in total urethral length (30.63 ± 3.28 → 29.36 ± 3.87 mm) and bladder neck position (24.65 ± 3.77 → 17.10 ± 5.86 mm). Body mass index (BMI) was found to be particularly associated with hiatal diameter, supporting the potential influence of body weight on pelvic floor morphology. The relationships between bladder neck position and the urethrovesical and retrovesical angles were statistically significant during the Valsalva maneuver. xiv The main findings of the study demonstrated statistically significant changes in the ultrasonographic parameters assessed at rest and during the Valsalva maneuver.