Suriyeli mültecilerin Türkiye'nin makroekonomik göstergeleri üzerindeki etkileri
The impact of Syrian refugees on Turkey's macroeconomic indicators
  1. Tez No: 996449
  2. Yazar: AYŞENUR ÖZTOP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE DURGUN KAYGISIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Makroekonomik etki, Macroeconomic effects
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
Özet
Dünyada ve Türkiye'de mültecilerin varlığından söz etmek mümkündür. Özellikle de Türkiye jeopolitik konumundan ve komşu ülkelere yakınlığından dolayı mülteciler için cazibe merkezi haline gelmiştir. 2011 yılında başlayan Suriye iç savaşı ile Türkiye'ye savaştan kaçan mülteciler; Hatay, Reyhanlı'da bulunan Cilvegözü sınır kapısından ilk kez giriş yapmışlardır. Bu tezde, Suriyeli mültecilerin ekonomik büyüme, işsizlik oranı ve fiyatlar genel düzeyine ilişkin etkilerini ölçmek amacıyla 2012-2024 yılları arası çeyreklik veriler kullanılmıştır. Bu yılların seçilme sebebi mülteci kafilesinin Türkiye'ye geliş tarihlerinden itibaren günümüze dek elde edilen güncel verilerin olmasıdır. Mültecilerin etkilerinin iktisadi boyutu irdelenmiştir. Çalışmanın ana katkısı güncel verilerle grafikler üzerinden üç temel makroekonomik verinin; enflasyon, işsizlik oranları ve ekonomik büyüme üzerindeki etkilerinin ortaya konmuş olmasıdır. Gerekli bilgilere ise UNCHR, Dünya Bankası ve TÜİK'ten erişim sağlanmıştır. Bu kapsamda kurulan VAR denklemleri ile Granger nedensellik testi, Etki - tepki fonksiyonları ve varyans ayrıştırması analizleri yapılmıştır. Bu bilgilere ek olarak Granger nedensellik testine göre fiyatlar genel düzeyi (enflasyon) ve büyüme arasında nedensellik bulunduğunu, etki- tepki fonksiyonları ise Suriyeli mülteci sayısının işsizlik oranlarını arttırdığını, büyüme oranları ve fiyatlar genel düzeyinin üzerinde ise anlamlı ve kalıcı etkisinin olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
It is possible to talk about the existence of refugees in the world and in Turkey. Türkiye, in particular, has become a center of attraction for refugees due to its geopolitical location and proximity to neighboring countries. Refugees escaping from the Syrian civil war to Turkey, which started in 2011; They entered for the first time from the Cilvegözü border gate in Reyhanlı, Hatay. In this thesis, quarterly data between 2012 and 2024 was used to measure the effects of Syrian refugees on economic growth, unemployment rate and general level of prices. The reason for choosing these years is that there is up-to-date data obtained from the date of arrival of the refugee group to Turkey. The economic dimension of the effects of refugees has been examined. The main contribution of the study is to analyze three basic macroeconomic data through current data and graphs; The effects on inflation, unemployment rates and economic growth have been revealed. The necessary information was accessed from UNCHR, World Bank and TURKSTAT. In this context, Granger causality test, impulse-response functions and variance decomposition analyzes were performed with the VAR equations established. In addition to this information, according to the Granger causality test, it was seen that there was a causality between the general level of prices (inflation) and growth, the impulse-response functions showed that the number of Syrian refugees increased the unemployment rates, and it did not have a significant and permanent effect on the general level of growth rates and prices.