Exploring challenges facing supplementary mosque schooling(kuran kursu) within the Turkish communities in London: An empirical case study
Londra'daki Türk topluluklarında tamamlayıcı cami eğitimi (kur'an kursu) karşısında bulunan zorlukların incelenmesi: Ampirik bir durum çalışması
  1. Tez No: 996693
  2. Yazar: MUHAMMED SACİD TAŞTEPE
  3. Danışmanlar: DR. ABDULLAH SAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Müslüman tamamlayıcı okulları, medrese, İslam eğitimi, Muslim supplementary schools, madrasa, Islamic education
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Unıversıty Of Warwıck
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Londra'ya yerleşmiş Türk toplulukları bünyesindeki Aziziye tamamlayıcı cami okulunda (medrese) İslam Eğitiminin organizasyonu ve sunumunda karşılaşılan zorlukları araştırmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, toplum ortamlarında uygulanan İslami Eğitimin amacını keşfetmeyi ve İslam eğitiminin çocukların İslami kimlik ve yeterli İslami okuryazarlık geliştirmelerine ne ölçüde yardımcı olduğunu değerlendirmeyi hedeflemektedir. Aziziye tamamlayıcı okulu (medrese) camiye bağlıdır ve Aziziye camisinin kurucuları tarafından kurulmuştur. Bu çalışma nitel vaka çalışması metodolojisini benimsemiş ve veriler yarı yapılandırılmış görüşmeler, belgeler, gözlemler ve odak grup tartışmaları gibi çeşitli yollarla toplanmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşmeler üç medrese öğretmeni, iki medrese yöneticisi ve iki ebeveyn ile yüz yüze gerçekleştirilirken, odak grup tartışmaları yedi medrese öğrencisi ile yapılmıştır. Çalışmanın sonuçları, ebeveynlerin çocuklarını Aziziye medresesine göndermelerinin temel amacının onları Batı etkisinden korumak, İslami ve Türk kimliklerini korumak, Türk Müslüman topluluğuna aidiyet duygularını güçlendirmek ve geleneksel değerlerini onlara aktarmak olduğunu göstermektedir. Ancak çalışma, Aziziye cami okulunun karşı karşıya olduğu eğitimsel zorluklar olduğunu da göstermiştir. Medresenin karşı karşıya olduğu zorluklardan biri profesyonel öğretmen eksikliğidir. Öğretmenlerin çoğu gönüllü çalışanlardan oluşmakta ve Türkiye'den getirilmektedir. Türkiye'de aldıkları dil yeterlilik eğitimi ve genel eğitim, görüşmeciler tarafından sağlanan İslami eğitimin kalitesi üzerinde olumsuz etkisi olan ana faktörler olarak tanımlanmıştır. Kullandıkları yöntemler eleştirel düşünceden yoksundur ve Kur'an'ı ezberlemeye ve tekrarlamaya, ayrıca İslami bilginin öğrencilere tek yönlü aktarılmasına dayanmaktadır. Disiplin, zaman/mekân, etik, müfredat, ebeveyn katılımı eksikliği ve yetersiz ders kitapları, görüşmeciler tarafından medresenin karşı karşıya olduğu diğer zorluklar olarak belirtilmiştir. Disiplin cezalarının olmaması, yetersiz sayıda öğretmen ve ebeveyn katılımının olmaması medresede disiplin sorunlarına yol açmaktadır. Bu nedenle, öğrenciler etik olmayan davranışlar sergileme eğilimindedirler. Haftada bir gün İslami eğitim ebeveynler ve öğretmenler tarafından yetersiz görülse de, bu bir gün, İngiltere doğumlu Türk öğrencilerin ahlaki karakterlerini ve İslami okuryazarlıklarını geliştirmeleri açısından önemli bir rol oynamaktadır. Bulgular ayrıca belirgin bir müfredat olmadığını ve ders planlarının bir ders kitabına dayandığını göstermektedir. Ders kitabı öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kalmaktadır. Kitabın içeriği ilmihal temelli olduğu için öğrencilerin seviyesine uygun değildir. Ayrıca öğrenci merkezli olmaktan ziyade öğretmen merkezlidir. Çalışma, sektör ve daha geniş disiplinler arası İslam Eğitimi alanı için politika, pedagoji ve araştırma önerileri sunarak sonuçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study sets out to investigate the challenges facing the organisation and delivery of Islamic Education in the Aziziye supplementary mosque school within the Turkish communities settled in London. It also aims to explore the purpose of Islamic Education implemented within community settings and assess to what degree Islamic education helps children to develop Islamic identity and adequate Islamic literacy. Aziziye supplementary school (madrasa) is attached to the mosque and established by the founders of Aziziye mosque. The present study adopts qualitative case study methodology and data gathered through diverse means such as semi-structured interviews, documents, observations and focus group discussion. The semi-structured interviews were conducted face to face with three madrasa teachers, two madrasa managers and two parents, while the focus group discussions were conducted with up to seven madrasa students. The results of the study indicate that the main purpose of parents sending their children to Aziziye madrasa is to protect them from Western influence, to preserve their Islamic and Turkish identity, to strengthen their sense of belonging in the Turkish Muslim community and to transmit their traditional values to them. However, the study also showed that there are educational challenges facing the Aziziye mosque school. One of the challenges facing the madrasa is the lack of a professional teacher. Most of the teachers are voluntary workers and brought from Turkey. Language proficiency and the training they received in Turkey have been identified by the interviewees as the main factors that have a negative impact on the quality of Islamic education provided. The methods they use are devoid of critical thinking and based on reciting and memorising the Qur'an, as well as one-way transmission of Islamic knowledge to students. Lack of discipline, time/space, ethics, curriculum, parental involvement and inadequate textbooks have been identified by the interviewees as other challenges facing the madrasa. The lack of disciplinary punishments, an inadequate number of teachers and a lack of parental involvement leads to discipline problems in the madrasa. Therefore, students tend to display unethical behaviours. Although one day of Islamic education a week is considered inadequate by parents and teachers, this one day plays an important role for British-born Turkish students in terms of improving their ethical character and Islamic literacy. The findings also indicate that there is no distinct curriculum and lesson plans are based on a textbook. The textbook is inadequate in terms of meeting the needs of students. It is not suitable for the students' level because the content of the book is ilmihal-based (catechism). It is also teacher-centred rather than learner-centred. The study concludes with offering policy, pedagogy and research recommendations for the sector and the wider interdisciplinary field of Islamic Education.