The determination of soil quality under semi-humid ecosystem conditions using the integrated quality index model and its prediction with ann
Yarı-humid ekosistem koşullarında toprak kalitesinin entegre kalite indeksi modeli ile belirlenmesi ve ann ile tahminlenmesi
- Tez No: 996721
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN DENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Toprak kalitesi, Soil quality
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
Özet
Toprak yönetim uygulamalarının toprak kalitesi üzerinde olumlu ya da olumsuz etkileri olabilir. Toprak kalitesi, toprağın hayvan ve bitki gelişimini sürdürebilme kapasitesi, hava ve su kalitesini artırma yeteneği ve insan sağlığı için uygun canlı bir ekosistem oluşturma potansiyeli olarak tanımlanır. Bu çalışmanın amacı, Samsun ili Havza ilçesindeki tarım arazilerinin toprak kalitesini Entegre Kalite İndeksi (IQI) ve Yapay Sinir Ağı (YSA) olmak üzere iki model kullanarak değerlendirmek ve tahmin etmektir. Çalışma alanından 217 toprak örneği toplanmış ve fiziksel, kimyasal, biyolojik ve besin maddesi parametrelerini kapsayan 33 toprak kalite parametresi seçilerek analiz edilmiştir. Toprak parametrelerinden oluşan bu Tam Veri Seti (TDS), Temel Bileşen Analizi (PCA) işlemine tabi tutulmuş ve Minimum Veri Seti (MDS) oluşturmak üzere 13 toprak kalite parametresi seçilmiştir. Toprak parametreleri“optimum”,“daha fazla daha iyi”ve“daha az daha iyi”olarak sınıflandırılmıştır ve bunun için standart puanlama fonksiyonu kullanılmıştır. Daha sonra her parametrenin ağırlığı belirlenmiştir. IQI modeli hem TDS hem de MDS'ye uygulanarak toprak kalitesi belirlenmiştir. IQI modeli ile hesaplanan Toprak Kalite İndeksi (SQI), daha sonra tahmini SQI sonuçlarını elde etmek için YSA modeline entegre edilmiştir. IQI ile elde edilen SQI sonuçları ile YSA ile tahmin edilen SQI sonuçları karşılaştırıldığında istatistiksel olarak benzer bulunmuştur. Sonuçlar, kriging yöntemi altında basit Gaussian ve küresel yöntemler kullanılarak en düşük Kök Ortalama Kare Hata (RMSE) ile çalışılan alanın mekânsal dağılım haritalarının oluşturulmasında kullanılmıştır. Dağılım haritaları incelendiğinde, alanın büyük bir kısmı yüksek toprak kalitesi sınıfına girmektedir. Haritalarda, iç kısımlarda düzensiz olarak dağılmış düşük kaliteli bölgeler ve en düşük kalitenin alanın kuzey-orta kısmında olduğu görülmektedir. Genel olarak, toprak kalitesi orta kalite sınıfında değerlendirilmiştir. Dağılım haritaları, arazi yönetimi, ekosistem yönetimi ve tarım arazilerinin sürdürülebilirliği açısından kullanılabilecek değerli bilgiler sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The implementation of soil management practices can affect the soil quality negatively or positively. Soil quality is defined as the capability of soil in sustaining animal and plant growth, increasing quality of air and water and creating a suitable alive ecosystem for human health. The objective of this research is to evaluate and predict the soil quality of the agricultural farmlands in the Havza district of Samsun province using two models Integrated Quality Index (IQI) and Artificial Neural Network (ANN). 217 soil samples were collected from the study area and 33 soil quality parameters (physical, chemical, biological and nutrient parameters) were selected and analysed. These Total Dataset (TDS) of soil parameters were subjected to Principal Component Analysis (PCA) and 13 soil quality parameters were chosen for the creation of a Minimum Dataset (MDS). Standard scoring function was used to classify soil parameters into optimum, more is better and less is better. Then the wight of each parameter was determined. The IQI was applied to both TDS and MDS to determine soil quality. The Soil Quality Index (SQI) calculated by the IQI model was then incorporated in ANN to get the predicted SQI results. The SQI-IQI results and the SQI-ANN results when compared were statistically similar. The results were used to generate spatial distribution maps of the study area using the smallest Root Mean Square Error (RMSE) which is the simple gaussian and spherical methods under kriging method. Upon examining the distribution maps, most of the area were classified as high soil quality. The distribution maps show sporadic low-quality areas within the interior with the lowest quality in the northern middle part of the study area. The overall soil quality was classified as medium quality. The distribution maps provide valuable information that can be used for land management, ecosystem management and sustainability of agricultural farmlands.