2024 Okul Öncesi Eğitim Programı Maarif Modeli'nin (60–72 ay) yaratıcılık bağlamında incelenmesi
An analysis of the 2024 Preschool Education Curriculum of the Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli (ages 60–72 months) in the context of creativity
  1. Tez No: 996912
  2. Yazar: SEMA NUR AKSEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İMGEHAN ÖZKAN ELGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, yaratıcılık, öğrenme çıktıları, Preschool education, Türkiye Yüzyılı Maarif Model, creativity, learning outcomes
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, 2024 yılında Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Okul Öncesi Eğitim Programı'nın (60–72 Ay) yaratıcılık bağlamında incelenmesidir. Araştırmanın kapsamını, programda yer alan öğrenme çıktıları ile bu çıktılar doğrultusunda hazırlanmış aylık ve günlük etkinlik planı örnekleri oluşturmaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi kullanılmıştır. Veri kaynağı olarak, 2024 Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Okul Öncesi Eğitim Programı'na ait resmî dokümanlar ile program kapsamında sunulan örnek aylık ve günlük planlar incelenmiştir. Öğrenme çıktıları ve etkinlik planları, yaratıcılıkla ilişkili özellikler açısından değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçları, öğrenme çıktılarının yaratıcılıkla ilişkili unsurlar içerdiğini göstermektedir. Aylık ve günlük etkinlik planlarında yaratıcılığı destekleyen etkinliklere yer verildiği; ancak planlar arasında çeşitlilik açısından farklılıklar bulunduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, 2024 Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Okul Öncesi Eğitim Programı'nın öğrenme çıktıları ve etkinlik planları aracılığıyla yaratıcılık bağlamında değerlendirilebilir bir yapı sunduğu; programda yer alan etkinlik örneklerinin yaratıcılık açısından mevcut durumu ortaya koyduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the 2024 Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Preschool Education Curriculum (Ages 60–72 Months) implemented by the Ministry of National Education within the scope of creativity. The research includes the learning outcomes presented in the curriculum as well as sample monthly and daily activity plans prepared in line with these outcomes. In this study, document analysis, one of the qualitative research methods, was employed. The data sources consist of the official curriculum documents of the 2024 Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Preschool Education Program and the sample monthly and daily activity plans provided within the program. The learning outcomes and activity plans were analyzed in terms of their relationship with creativity-related characteristics. The results of the study indicate that the learning outcomes included in the curriculum contain elements related to creativity. It was also found that the sample monthly and daily activity plans include activities that support creativity; however, the level and variety of creative elements differ among the plans. In conclusion, the findings reveal that the 2024 Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Preschool Education Curriculum presents a structure that can be evaluated in the context of creativity through both learning outcomes and activity plans. The study outlines the current status of creativity-related components within the curriculum and its sample activities.