Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanılı erkek erişkinlerde kronotip özelliklerle cinsel işlev bozukluğu, riskli cinsel davranış ve cinsel doyumun incelenmesi
Investigation of the relationship between chronotype characteristics and sexual dysfunction, risky sexual behavior, and sexual satisfaction in adult men with attention-deficit/hyperactivity disorder
- Tez No: 997012
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN EMREM BEŞTEPE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, Kronotip, Cinsel Doyum, Cinsel İşlev Bozukluğu, Cinsel Risk Alma, Attention Deficit Hyperactivity Disorder, Chronotype, Sexual Satisfaction, Sexual Dysfunction, Sexual Risk-Taking
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh ve Sinir Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tanılı erkek erişkinlerde kronotip özelliklerle; cinsel işlev bozukluğu, riskli cinsel davranış ve cinsel doyum ilişkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Yöntem: Kesitsel tasarımla gerçekleştirilen çalışmaya, DSM-5 kriterlerine göre DEHB tanısı almış, SCID-5-CV ile değerlendirilen ve dahil edilme kriterlerini karşılayan toplam 110 erkek katılımcı dahil edilmiştir. Katılımcılara Wender Utah Derecelendirme Ölçeği (WUDÖ), Erişkin DEHB Kendi Bildirim Ölçeği (ASRS), Sabahçıl-Akşamcıl Anketi (SAA), Arizona Cinsel Yaşantılar Ölçeği (ACYÖ), Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği (GRCDÖ) ve Cinsel Risk Alma Ölçeği uygulanmıştır. Bulgular: Kronotip grupları arasında cinsel doyum, cinsel işlev bozukluğu ve riskli cinsel davranışlar açısından istatistiksel anlamlı fark bulunmamıştır. Bununla birlikte, ASRS puanlarının akşamcıl tip olma ihtimalini artırdığı, WUDÖ puanlarının ise akşamcıl tip ihtimalini azalttığı bulunmuştur. Katılımcıların cinsel işlevleri ve riskli davranışları üzerine diğer değişkenlerin etkileri literatürdeki bulgularla tartışılmıştır. Sonuç: Çalışma, DEHB'nin kronotip özellikleriyle cinsellik arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmalardan biri olarak literatüre katkı sunmaktadır. Elde edilen sonuçların, DEHB tanılı bireylerde tedavi planlaması ve müdahale stratejilerinin geliştirilmesine rehberlik edebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to investigate the effects of chronotype characteristics on sexual dysfunction, risky sexual behaviors, and sexual satisfaction in adult males diagnosed with attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD). Method: This cross-sectional study included 110 male participants diagnosed with ADHD according to DSM-5 criteria and assessed using SCID-5-CV. Participants completed the Wender Utah Rating Scale (WURS), Adult ADHD Self-Report Scale (ASRS), Morningness-Eveningness Questionnaire (MEQ), Arizona Sexual Experiences Scale (ASEX), Golombok-Rust Inventory of Sexual Satisfaction (GRISS), and Sexual Risk-Taking Scale. Results: No statistically significant differences were found among chronotype groups in terms of sexual satisfaction, sexual dysfunction, or risky sexual behaviors. However, ASRS scores were positively associated with the risk of being an evening chronotype, while WURS scores were negatively associated. The effects of other variables on participants' sexual functioning and risky behaviors were discussed in the context of the existing literature. Conclusion: As one of the studies examining the relationship between ADHD chronotypes and sexuality, this research contributes to the literature. The findings may guide treatment planning and intervention strategies for individuals with ADHD.