Türkiye'de oyunla matematik öğretimi ile ilgili yayınlanmış araştırmaların tematik incelenmesi
Thematic review of published researches on teaching mathematics through games in Türkiye
- Tez No: 997043
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET DELİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Eğitim ve Öğretim, Mathematics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitici oyunlar, Eğitsel oyunlar, Education plays, Educational games
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de 2000–2025 yılları arasında oyunla matematik öğretimi konusundaki çalışmaların tematik açıdan incelenerek genel eğilimlerin belirlenmesidir. Araştırmada nitel yaklaşımlardan meta-sentez (tematik inceleme) yöntemi kullanılmıştır. YÖK Ulusal Tez Merkezi, Google Akademik ve Google veri tabanları taranarak ulaşılan 142 lisansüstü tez, 81 makale ve 14 kitap veya kitap bölümü olmak üzere toplam 237 bilimsel çalışma analiz edilmiştir. Elde edilen veriler yayın yılı, eğitim kademesi, yayın türü, araştırma yöntemi, oyun türü, öğrenme alanı, veri toplama araçları, dergi türü, üniversite, tez türü ve danışman unvanı temaları dikkate alınarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, oyunla matematik öğretimi çalışmalarının son beş yılda belirgin bir artış gösterdiği tespit edilmiştir. İncelenen çalışmalarda en çok ortaokul, en az ise lise düzeyinin tercih edildiği; yöntemsel açıdan ise büyük çoğunlukla nicel yöntemlerin kullanıldığı belirlenmiştir. Oyun türlerine göre dijital olmayan oyunların dijital oyunlara kıyasla daha yaygın olduğu saptanmıştır. Öğrenme alanları açısından çalışmaların“Sayılar ve İşlemler”alanında yoğunlaştığı,“Veri İşleme ve Olasılık”alanında ise sınırlı kaldığı sonucuna ulaşılmıştır. Ulaşılan sonuçlar literatür ışığında bütüncül bir bakışla tartışılmış ve bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to thematically examine scientific studies focusing on game-based mathematics teaching in Turkey between 2000–2025 and to determine general trends in the field. Meta-synthesis (thematic review) method, one of the qualitative approaches, was used in the research. A total of 237 scientific studies, comprising 142 graduate theses, 81 articles, and 14 books/chapters obtained from the Council of Higher Education National Thesis Center, Google Scholar, and Google databases, were analyzed. The data were examined under publication year, education level, publication type, research method, game type, content domain, data collection tools, journal type, university, dissertation type, and supervisor title themes. The results revealed a significant increase in studies on game-based mathematics teaching in the last five years. It was observed that the middle school level was the most preferred, while the high school level was the least. While, methodologically, quantitative methods were predominant; regarding game types, non-digital games were utilized more frequently than digital ones. In terms of content domains, studies were mostly concentrated on“Numbers and Operations”while“Data Processing and Probability”remained limited. By revealing current orientations and gaps in literature with a holistic perspective, some suggestions are provided.