Judo hakemlerinin çocukluk çağı travmaları ile karar verme süreçlerinin incelenmesi
Examining judo referees' childhood trauma and decision-making processes
  1. Tez No: 997044
  2. Yazar: NECATİ GÜVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜMİNE SOYTÜRK, DOÇ. DR. AYLİN ZEKİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Psikoloji, Sports, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Algısal karar verme, Psikolojik travma, Çocukluk çağı travmaları, Çok amaçlı karar verme, Çok kriterli karar verme, Çoklu travma, Perceptual decision making, Psychological trauma, Childhood traumas, Multiobjective decision making, Multi criteria decision making, Multiple trauma
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye Judo Federasyonu bünyesinde görev yapan judo hakemlerinin çocukluk çağı ruhsal travma düzeyleri ile sporda etkili karar verme becerileri arasındaki ilişkiyi ve bu değişkenlerin çeşitli demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir. İlişkisel tarama modelinde desenlenen araştırmanın evrenini Türkiye Judo Federasyonu'na bağlı faal hakemler oluştururken, örneklemini 2024 yılı vizesine sahip, yaşları 18 ile 59 arasında değişen 158 judo hakemi oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak“Demografik Bilgi Formu”,“Çocukluk Çağı Ruhsal Travma Ölçeği”ve“Sporda Etkili Karar Verme Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde, normal dağılım göstermeyen veriler için Mann Whitney U, Kruskal Wallis H testleri ve Spearman korelasyon analizi uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre, çocukluk çağı ruhsal travmaları (özellikle duygusal taciz ve ihmal) ile sporda etkili karar verme ve içsel karar verme becerileri arasında istatistiksel olarak anlamlı, negatif yönlü ve zayıf bir ilişki tespit edilmiştir. Cinsiyet değişkenine göre erkek hakemlerin karar verme puanları kadınlardan yüksek bulunurken, kadın hakemlerin cinsel taciz puanları daha yüksek çıkmıştır. Eğitim düzeyi ve hakemlik kıdemi arttıkça travma puanlarının azaldığı, karar verme becerilerinin ise anlamlı düzeyde arttığı saptanmıştır. Ayrıca, ebeveynleri boşanmış hakemlerin travma düzeylerinin, ailesi bütün olanlara göre anlamlı derecede yüksek olduğu; ancak bu durumun hakemlerin karar verme puanlarında bir düşüşe neden olmadığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, çocukluk çağı travmalarının karar verme süreçleri üzerinde kısmi bir olumsuz etkisi bulunmakla birlikte; eğitim, mesleki deneyim ve spor disiplininin bu etkileri dengeleyici bir rol üstlendiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was to examine the relationship between childhood psychological trauma levels and effective decision-making skills in sports among judo referees working within the Turkish Judo Federation, and to investigate whether these variables differed according to various demographic characteristics. Designed using the correlational survey model, the population of the research consisted of active referees affiliated with the Turkish Judo Federation, while the sample comprised 158 judo referees aged 18 to 59 who held a valid license for the year 2024. The 'Demographic Information Form', 'Childhood Trauma Scale', and 'Decision Making in Sport Scale' were used as data collection tools. In the analysis of the data, Mann Whitney U, Kruskal Wallis H tests, and Spearman correlation analysis were applied for non-normally distributed data. According to the research findings, a statistically significant, weak, and negative relationship was determined between childhood psychological traumas (specifically emotional abuse and neglect) and effective decision-making in sports and internal decision-making skills. Regarding the gender variable, male referees' decision-making scores were found to be higher than those of females, whereas female referees' sexual abuse scores were higher. It was determined that as education level and refereeing seniority increased, trauma scores decreased, while decision-making skills increased significantly. Furthermore, it was determined that while the trauma levels of referees with divorced parents were significantly higher compared to those with intact families, this situation did not result in a decrease in the referees' decision-making scores. In conclusion, although childhood traumas had a partial negative impact on decision-making processes, it was observed that education, professional experience, and sports discipline assumed a balancing role against these effects.