Tekrarlanan kontrollü ovaryan hiperstimulasyon'un (KOH) uterus endometriyumu üzerine etkilerinin moleküler düzeyde incelenmesi
Molecular investigation of repeated controlled ovarian hyperstimulation (COH) on uterus endometrium
- Tez No: 997045
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM ELMAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Kontollü Ovaryan Hiperstimulasyon, Endometriyum, Reseptivite, İmmünohistokimya, Controlled Ovarian Hyperstimulation, Uterus, Receptivity, İmmunohistochemistry
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Bilim Dalı
Özet
Günümüzde infertiliteyi tedavi etmede yaygın bir şekilde uygulanan protokollerden biri ovaryumlarden en ideal sayı ve kalitede oosit elde etmek ve aynı siklusta çok sayıda follikülün geliştirilmesini amaçlayan KOH' dur. Bu amaçla pek çok KOH protokolü ve birçok ajan kullanılmaktadır ve bu ajanların ovaryum, uterus, serviks gibi üreme organları üzerinde olumsuz etkileri olduğu önerilmektedir. Uterus dokusundaki hormonal değişimlerin etkisine dayanarak çalışmamızda 3 ve 5 tekrar kontrollü ovaryan hiperstimulasyon protokolü ile oluşturulan deney protokolünde uterus duvarında oluşabilecek olası büyüme, farklanma, çoğalma ve onkojenik transformasyon gibi değişimlerin çeşitli immunohistokimyasal belirteçlerle araştırılması amaçlandı. Deneyde, 18 adet, 8 haftalık dişi Wistar albino sıçan kullanıldı. Denekler Kontrol, Deney 1 (3 tekrar KOH uygulanan), Deney 2 (5 tekrar KOH uygulanan) olmak üzere 3 gruba ayrıldılar. KOH protokolleri arasında 1 hafta süre verildi. Denekler, son uygulamanın ardından sakrifiye edildi, kan örnekleri ve uterus dokuları alındı. Dokulardan alınan kesitler hematoksilen - eozin ve integrin - β1 ve e - kadherin primer antikorları ile immunohistokimya boyaması uygulanarak resimlendirildi. E2, LH ve FSH hormonları ELISA yöntemi ile analiz edildi. KOH uygulamasının, uterus duvar kalınlıklarını, bez sayısını ve hormon değerlerini etkileyerek hücresel ve moleküler değişime neden olduğunu ve bu değişimlerin özellikle 5 tekrar KOH uygulaması ile artmış olduğu izlenmiştir.. KOH uygulamasının uterus dokusu üzerinde özellikle endometriyumda daha yoğun olacak şekilde dejenerasyona ve endometriyumda reseptif duruma ulaşmaya yani gebeliğe hazırlanmaya bağımlı olarak bazı belirteçlerin tutulumlarında azalmaya neden olabileceği saptandı. Bu değişimlerin özellikle 5 tekrar KOH uygulaması ile artmış olduğu izlendi. Yapılacak ileri düzey moleküler çalışmalara gereksinim olduğu kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the commonly used protocols to treat infertility nowadays is KOH, which aims to obtain oocytes in the most ideal number and quality of ovaries and to develop numerous follicles in the same cycle. For this purpose, many KOH protocols and many agents are used and it is suggested that these agents have negative effects on reproductive organs such as ovarium, uterus, cervix. In our study based on the effects of hormonal changes in uterine tissue, it was aimed to investigate changes in uterine wall such as possible growth, differentiation, proliferation and oncogenic transformation with various immunohistochemical markers in the experimental protocol formed with 3 and 5 repeat controlled ovarian hyperstimulation protocol. In the experiment, 18 female Wistar albino rats of 8 weeks old were used. Subjects were divided into 3 groups: Control, Experiment 1 (applied 3 times with KOH), and Experiment 2 (5 times with KOH applied). KOH protocols were given for 1 week. Subjects were sacrificed after the last application, blood samples and uterine tissues were taken. Sections from the tissues were visualized by immunohistochemistry with hematoxylin - eosin and integrin - β1 and e - cadherin primer antibodies. E2, LH and FSH hormones were analyzed by ELISA. It has been observed that KOH application causes cellular and molecular alterations by affecting uterine wall thicknesses, gland count and hormone values, and that these changes are especially enhanced by 5 repeated applications of KOH. Degeneration of KOH application on uterine tissue, especially in the endometrium as well as in the endometrium, that is, depending on the preparation of the pregnancy, it may lead to a decrease in the involvement of certain markers. It was observed that these changes were especially enhanced with 5 applications of KOH. It has come to the conclusion that there is a need for advanced molecular studies to be done.