Ortaokul öğrencilerinin fen kimlikleri ile 21. yüzyıl becerileri öz yeterlilikleri arasındaki ilişkide öğretmen güdüsel desteğinin aracı rolü
The mediating role of teacher motivational support in the relationship between middle school students' science identity and 21st century skills self-efficacy
  1. Tez No: 997063
  2. Yazar: ZEYNEP BAŞAK NAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KAHYAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen bilimleri, Sciences
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin fen kimlikleri ile 21. yüzyıl becerilerine yönelik öz yeterlilik algıları arasındaki ilişkide öğretmen güdüsel desteğinin aracı rolünü incelemektir. Araştırma, ilişkisel tarama modeline dayalı nicel bir çalışma olarak tasarlanmıştır. Araştırmanın evrenini, 2024–2025 eğitim-öğretim yılında Siirt ili merkezinde öğrenim gören ortaokul öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise uygun örneklem yöntemi ile evrenden seçilen 6.,7. ve 8. Sınıf toplam 1321 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada veriler, Fen Kimliği Ölçeği, 21. Yüzyıl Becerileri Öz Yeterlilik Ölçeği ve Öğretmen Güdüsel Destek Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler, betimsel istatistikler, korelasyon analizleri ve yapısal eşitlik modellemesi kapsamında yürütülen aracı değişken analizleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, öğrencilerin fen kimlikleri ile 21. yüzyıl becerilerine yönelik öz yeterlilik algıları arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Ayrıca öğretmen güdüsel desteği ile hem fen kimliği hem de 21. yüzyıl becerileri öz yeterlilik algıları arasında anlamlı ilişkiler belirlenmiştir. Yapılan aracı rol analizleri sonucunda, öğretmen güdüsel desteğinin fen kimliği ile 21. yüzyıl becerileri öz yeterlilikleri arasındaki ilişkide kısmi aracı rol üstlendiği tespit edilmiştir. Araştırma sonuçları, öğrencilerin fenle ilgili kendilerini yeterli ve ait hissedebilmelerinde öğretmenlerin sunduğu özerklik, yetkinlik ve ilişki temelli desteğin belirleyici bir rol oynadığını ortaya koymaktadır. Bu bağlamda, fen eğitimi süreçlerinde öğretmen güdüsel desteğini merkeze alan öğretim uygulamalarının, öğrencilerin hem 21. yüzyıl becerilerinin gelişimini hem de fen kimliği oluşumunu destekleyici bir işlev gördüğü söylenebilir. Araştırma bulgularının, öğretim programlarının uygulanmasına ve öğretmen eğitimi süreçlerine yönelik fen eğitimi uygulamalarına katkı sunabileceği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the mediating role of teacher motivational support in the relationship between middle school students' science identity and their self-efficacy perceptions regarding 21st century skills. The study was designed as a quantitative research based on the relational survey model. The population of the study consists of middle school students enrolled in public schools in the city center of Siirt during the 2024–2025 academic year. The sample of the study consists of a total of 1,321 students from the 6th, 7th, and 8th grades, selected from the population using the convenience sampling method. Data were collected using the Science Identity Scale, the 21st Century Skills Self-Efficacy Scale, and the Teacher Motivational Support Scale. The collected data were analyzed using descriptive statistics, correlation analyses, and mediation analyses conducted within the framework of structural equation modeling. The findings revealed a positive and significant relationship between students' science identity and their self-efficacy perceptions regarding 21st century skills. In addition, significant relationships were found between teacher motivational support and both science identity and 21st century skills self-efficacy perceptions. The results of the mediation analyses indicated that teacher motivational support plays a partial mediating role in the relationship between science identity and 21st century skills self-efficacy. The findings of the study suggest that autonomy-, competence-, and relatedness-supportive practices provided by teachers play a critical role in helping students feel competent and develop a sense of belonging in science. In this context, instructional practices that place teacher motivational support at the center of science education processes can support both the development of students' 21st century skills and the formation of their science identity. It is considered that the findings of this study may contribute to science education practices related to curriculum implementation and teacher education processes.