Impostor sendromunun çalışan performansı üzerindeki etkilerini belirlemeye yönelik bir çalışma
A study to determine the effects of impostor syndrome on employee performance
- Tez No: 997065
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜL KARAKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çalışan performansı, Employee performance
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma Türkiye'de faaliyet gösteren işyerlerinde çalışan impostor sendromu yaşayan bireylerde bu sendromun çalışan performansı üzerindeki etkisini incelemek ve ayrıca görev ve bağlamsal performans boyutları açısından etkilerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırma Türkiye'de çalışan 358 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma, katılımcıların gönüllü katılımı ve gizlilik ilkelerine bağlı kalınarak anket ve ölçekler aracılığı ile yürütülmüştür. Ölçeklerin Cronbach's Alpha katsayıları 0,89 ile 0,93 arasında değişmekte olup, bu durum yüksek düzeyde iç tutarlılığa işaret etmektedir. Verilerin analizi SPSS 25.0 paket programında yapılmıştır. Verilerin analiz edilmesinde tanımlayıcı istatistiklerden, korelasyon ve regresyon analizinden faydalanılmış impostor sendromunun çalışan performansı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre impostor sendromunun çalışan performansı ve alt boyutları olan görev performansı ve bağlamsal performansa istatiksel olarak anlamlı ve negatif yönlü bir etkisi olduğu belirlenmiştir. Örgütlerde impostor sendromu düzeyinin artmasının çalışanların performans algılarını olumsuz etkilediğini ve özellikle görev performansı üzerinde daha belirgin bir etkiye sahip olabileceğini ortaya koymaktadır. Bu çerçevede, çalışanların öz-yeterlik algılarını güçlendiren, geri bildirim ve psikolojik güvenlik iklimini destekleyen insan kaynakları uygulamalarının önem taşıdığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the impact of impostor syndrome on employee performance in individuals experiencing this syndrome working in workplaces operating in Turkey, and also to reveal its effects in terms of task and contextual performance dimensions. The research was conducted with the participation of 358 employees in Turkey. The research was conducted through questionnaires and scales, adhering to the principles of voluntary participation and confidentiality. The Cronbach's Alpha coefficients of the scales ranged from 0.89 to 0.93, indicating a high level of internal consistency. Data analysis was performed using the SPSS 25.0 software package. Descriptive statistics, correlation, and regression analysis were used to examine the effect of impostor syndrome on employee performance. According to the research results, it was determined that impostor syndrome has a statistically significant and negative effect on employee performance and its sub-dimensions, task performance and contextual performance. It reveals that an increase in the level of impostor syndrome in organizations negatively affects employees' performance perceptions and may have a more pronounced effect, especially on task performance. In this context, it can be said that human resources practices that strengthen employees' self-efficacy perceptions and support a feedback and psychologically safe climate are important.