From bureaucracy to digital governance: An analytical review of administrati̇ve reform in Türkye
Bürokrasiden dijital yönetişime: Türkiye'de idari reformların analitik bir incelemesi
  1. Tez No: 997119
  2. Yazar: RABI FAITORI SALEM ABORYAG
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN KARAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
  6. Anahtar Kelimeler: Modernizasyon stratejileri, Yönetim Bilgisi, Kamu Yönetimi, Karar verme stratejileri, Yönetim bilgi sistemleri, Yönetim sistemleri, Modernization strategies, Management Information, Public Administration, Decision making strategies, Management information systems, Management knowledge, Management systems
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Topkapı Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye özelinde kamu yönetimi ve kamu hizmeti sunumunda uygulanan modernizasyon stratejilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Kapsamlı bir literatür taraması yoluyla araştırma, e-devlet, dijital dönüşüm, adem-i merkeziyetçilik, şeffaflık ve vatandaş odaklı yönetişim gibi idari reformdaki küresel eğilimleri incelemektedir. Bu eğilimler, Yeni Kamu Yönetimi (YKY) ve YKY sonrası paradigmalar çerçevesinde bağlamlandırılmakta ve devlet ile toplum arasındaki gelişen ilişkiye ışık tutmaktadır. Çalışma daha sonra bu kavramsal ve teorik çerçeveyi, özellikle 2000'li yılların başından bu yana Türkiye'nin idari modernizasyon çabalarını analiz etmek için kullanmaktadır. Makale, e-Devlet (e-Devlet) portalı, performansa dayalı bütçeleme, kurumsal yeniden yapılandırma ve kamu-özel sektör ortaklıkları gibi politika girişimlerini eleştirel bir şekilde değerlendirmektedir. Bulgular, Türkiye'nin dijitalleşme ve hizmet verimliliğinde kayda değer ilerleme kaydetmesine rağmen, yapısal ve politik zorlukların katılımcı, şeffaf ve hesap verebilir yönetişimin tam olarak gerçekleştirilmesini sınırlamaya devam ettiğini göstermektedir. Çalışma, kamu yönetiminde sürdürülebilir modernizasyonun yalnızca teknolojik adaptasyonu değil, aynı zamanda köklü kurumsal reformları ve demokratik ilkelere güçlü bir bağlılığı da gerektirdiği sonucuna varmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to explore the modernization strategies implemented in public administration and public service delivery, with a particular focus on Türkiye. Through an extensive review of the literature, the research examines global trends in administrative reform, such as e-government, digital transformation, decentralization, transparency, and citizen-oriented governance. These trends are contextualized within the framework of New Public Management (NPM) and post-NPM paradigms, shedding light on the evolving relationship between the state and society. The study then applies this conceptual and theoretical framework to analyze Türkiye's efforts in administrative modernization, particularly since the early 2000s. The paper critically evaluates policy initiatives such as the e-Devlet (e-Government) portal, performance-based budgeting, institutional restructuring, and public-private partnerships. Findings suggest that while Türkiye has achieved notable progress in digitalization and service efficiency, structural and political challenges continue to limit the full realization of participatory, transparent, and accountable governance. The study concludes that sustainable modernization in public administration requires not only technological adaptation but also deep-rooted institutional reforms and a strong commitment to democratic principles.