Suriyeli iş gücünün geri dönüş sürecine ilişkin işveren perspektiflerine dair nitel bir araştırma: Konya örneği
A qualitative study on employer perspectives regarding the return process of Syrian workforce: The Konya example
- Tez No: 997190
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GENÇTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Düzensiz göç, Suriye, Suriyeliler, Sığınmacı, Uluslararası göç, Zorunlu göç, İslam ekonomisi, İstihdam, İş gücü göçü, İşçi göçü, Irregular immigration, Syria, Syrians, Asylum seeker, International migration, Forced emigration, Islamic economy, Employment, Labour migration, Worker migration
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Finansı Ana Bilim Dalı
Özet
Türkiye'de iş gücü piyasasında yer alan Suriyeliler özellikle imalat sanayiinde vazgeçilmez bir işgücü haline gelmiştir. İşverenlerin, Suriyelilerin olası geri dönüş senaryosu nedeniyle bu işgücünü geçici olarak değerlendirmekte ve stratejik planlamalarına dahil etmemektedir. Bu durum, Suriyeli işçilere bağımlı hale gelen işletmeler açısından emek arzında daralma, maliyet yapısında değişim ve üretim sürekliliğinde aksaklıklar gibi önemli riskler oluşturmaktadır. Bu çalışma, Suriyeli işçilerin Türk imalat sanayiindeki rolünü ve potansiyel geri dönüş sürecinin işletmeler üzerindeki etkilerini fenomenolojik bir yaklaşımla incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada Konya Organize Sanayiinde imalat sektöründe faaliyet gösteren 11 firma yetkilisi ile amaçlı örnekleme metoduyla derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiş, elde edilen veriler fenomenolojik analiz, TF-IDF (Terim Frekansı-Ters Doküman Frekansı) analizi ve duygu analizi yöntemleriyle değerlendirilmiştir. Bulgular, Suriyeli işçilerin görüşme yapılan firmalarda toplam işgücünün %8-20'sini oluşturduğunu ve ağırlıklı olarak vasıfsız veya yarı vasıflı pozisyonlarda (paketleme, imalat, kaynak, montaj) istihdam edildiğini göstermektedir. Katılımcılar, Suriyeli çalışanları üretim sürekliliği açısından vazgeçilmez olarak tanımlamakta, özellikle gece vardiyası ve fiziksel güç gerektiren işlerde kritik bir boşluğu doldurduklarını belirtmektedir. Geri dönüşün önündeki en büyük engel olarak barınma sorunu öne çıkmakta olup, firmaların büyük çoğunluğunun Suriyeli işçileri uzun vadeli stratejik planlarına dahil etmediği ve olası bir geri dönüş sürecine yönelik somut hazırlıklarının bulunmadığı belirlenmiştir. Duygu analizi, genel olarak pozitif bir tonun baskın olduğunu ancak belirsizlik ve güven konularında kaygıların varlığını ortaya koymuştur. Suriyeli işçilerin Türk imalat sektöründe kritik bir konuma sahip olduğu ve sektörün bu işgücüne yapısal bir bağımlılık geliştirdiği ortaya konmuştur. Firmaların geri dönüş senaryosuna yönelik strateji eksikliği ve belirsizlik algısı hem politika belirleyiciler hem de sektör yöneticileri için acil eylem planlarının gerekliliğini göstermektedir. Bu çalışma, göçmen işgücüne yönelik işveren tutum ve davranışlarını ileri düzey doğal dil işleme teknikleriyle sistematik olarak analiz ederek, göç ekonomisi, işgücü psikolojisi ve örgütsel davranış literatürünün kesişim noktasında metodolojik ve kuramsal açıdan özgün bir katkı sunmaktadır. Bulgular, gelecekte yapılacak disiplinler arası araştırmalar ve kanıta dayalı politika geliştirme süreçleri için önemli bir referans teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
Syrians in Turkey's labor market have become an indispensable workforce, particularly in the manufacturing industry. Employers consider this workforce temporary due to potential repatriation scenarios and do not include them in their strategic planning. This situation poses significant risks for businesses that have become dependent on Syrian workers, such as contraction in labor supply, changes in cost structures, and disruptions in production continuity. This study aims to examine the role of Syrian workers in Turkish manufacturing and the impacts of a potential repatriation process on businesses through a phenomenological approach. In-depth interviews were conducted with 11 company executives operating in the manufacturing sector in Konya Organized Industrial Zone using purposive sampling. The data obtained were analyzed using phenomenological analysis, TF-IDF (Term Frequency-Inverse Document Frequency) analysis, and sentiment analysis methods. Findings indicate that Syrian workers constitute 8–20% of the total workforce in the interviewed companies and are primarily employed in unskilled or semi-skilled positions (packaging, manufacturing, welding, assembly). Participants describe Syrian employees as indispensable for production continuity, noting that they fill a critical gap, especially in night shifts and physically demanding jobs. Housing issues emerge as the most significant obstacle to repatriation, and it has been determined that the vast majority of companies do not include Syrian workers in their long-term strategic plans and have no concrete preparations for a potential repatriation process. Sentiment analysis revealed that a generally positive tone dominates, but concerns exist regarding uncertainty and trust. It has been demonstrated that Syrian workers hold a critical position in the Turkish manufacturing sector, and the sector has developed a structural dependency on this workforce. Companies' lack of strategy and perception of uncertainty regarding repatriation scenarios highlight the need for urgent action plans for both policymakers and sector managers. By systematically analyzing employer attitudes and behaviors toward migrant labor using advanced natural language processing techniques, this study makes a unique methodological and theoretical contribution at the intersection of migration economics, labor psychology, and organizational behavior literature. The findings provide an important reference for future interdisciplinary research and evidence-based policy development processes.