Dijital malvarlığı değerleri
Digital assets
- Tez No: 997283
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ ABİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Türk özel hukuku, Turkish private law
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Dijital Malvarlığı Değerleri başlıklı tezimizde, öncelikle dijital malvarlığı kavramının kapsam bakımından uygulama alanının belirlenmesi amacıyla söz konusu kavram tanımlanmaya çalışmıştır. Bu kapsamda öncelikle, kavramın işaret ettiği dijital olma unsuru ile geleneksel malvarlığı kavramının etkileşimi ele alınmıştır. Dijital malvarlığı değerlerine ilişkin temel özellikler de ilgili başlıklar altında tespit edilerek ayrıca belirtilmiştir. Tezimizde, yalnızca kavramsal çerçeve ile yetinilmemiş ayrıca çeşitli dijital malvarlığı değerleri örnekleri de incelenmiştir. Akabinde ise dijital malvarlığı değerlerine ilişkin çeşitli sınıflandırma eğilimleri ele alınmış ve bu sınıflandırma eğilimlerinin kavrama uygulanabilirliği irdelenmiştir. Son olarak, dijital malvarlığı değerlerinin hukuki nitelikleri üzerinde durularak geleneksel malvarlığı içerisindeki yerleri ele alınmış, dijital nitelikteki söz konusu değerlerin hukuk sistemindeki yeri belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In our thesis titled Digital Assets, the concept of digital assets is first and foremost endeavored to be defined to identify the scope of its application. In this regard, the interaction between the conventional meaning of assets and the element of digitality which the term digital assets refers to is elaborated. Furthermore, main qualities of digital assets are determined and could be found under relevant headings. Our thesis includes not only conceptual framework of digital assets but also various examples of such assets. Subsequently, the legal trends regarding the taxonomy of individual digital assets are discussed and the applicability of such taxonomies to the concept is questioned. Finally, by considering legal character of digital assets, their place in the paradigm of conventional assets is examined and it is aimed to be determined where such assets of digital nature stand in the legal system.