Ergenlerde sapkın davranışın yordayıcıları: Algılanan ebeveyn akademik başarı baskısı ve başa çıkma stratejileri
Predictors of deviant behaviour in adolescents: Perceived parental academic achievement pressure and coping strategies
  1. Tez No: 997509
  2. Yazar: ŞEVKET KÖSECE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMİN ALİYEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Eğitim ve Öğretim, Psychology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Baş etme stratejileri, Ebeveyn başarı baskısı, Ergenler, Lise öğrencileri, Problem davranış, Sapmış davranış, Coping strategies, Parental achievement pressure, Adolescents, High schools students, Problem behavior, Deviant behaviour
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma kapsamında algılanan ebeveyn akademik başarı baskısı ve başa çıkma stratejilerinin ergenlerde sapkın davranışı yordama düzeyi incelenmiştir. Araştırma örneklemini 2024-2025 eğitim öğretim yılında Gaziantep'teki çeşitli liselerde öğrenimine devam eden 606 öğrenci oluşturmuştur. Çalışmada Suç Davranışı Ölçeği, Algılanan Ebeveyn Akademik Başarı Baskısı Ölçeği ve Ergenler İçin Başa Çıkma Ölçeği kullanılmıştır. Sapkın davranış, algılanan ebeveyn akademik başarı baskısı ve başa çıkma stratejilerinin cinsiyet, disiplin cezası alma ve sanat/spor dalıyla ilgilenme değişkenlerine göre farklılaşmasını incelemek amacıyla İlişkisiz Ölçümler İçin T Testi; sınıf düzeyi, anne-baba birliktelik durumu, aile yapısı, aile ile aynı ortamda bulunma sıklığı, anne-baba eğitim durumu, gelir düzeyi ve günlük uyku süresine göre farklılaşmasını incelemek amacıyla İlişkisiz Örneklemler İçin Tek Faktörlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Sapkın davranış ile psikolojik baskı arasında pozitif yönde düşük düzeyde anlamlı, sapkın davranış ile aktif başa çıkma arasında negatif yönde düşük düzeyde anlamlı, sapkın davranış ile olumsuz başa çıkma arasında pozitif yönde düşük düzeyde anlamlı ilişki olduğu görülmüştür. Öte yandan psikolojik baskı ile aktif başa çıkma arasında anlamlı ilişki tespit edilmezken psikolojik baskı ile olumsuz başa çıkma arasında pozitif yönde düşük düzeyde anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Aktif başa çıkma ile olumsuz başa çıkma arasında anlamlı ilişki tespit edilmemiştir. Cinsiyet, disiplin cezası alma, sanat/sporla ilgilenme, günlük uyku süresi, psikolojik baskı, aktif başa çıkma ve olumsuz başa çıkma değişkenlerinin sapkın davranışı yordama düzeyini belirlemek için Hiyerarşik Regresyon Analizi kullanılmıştır. Analizler sonucunda bu değişkenlerin birlikte sapkın davranışın yaklaşık %15'ini açıkladığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu bulguların yanı sıra sapkın davranış, algılanan ebeveyn akademik başarı baskısı, aktif başa çıkma, olumsuz başa çıkma ve kaçınan başa çıkma puanlarının çeşitli demografik değişkenler açısından farklılaştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study examined the predictive value of perceived parental academic achievement pressure and coping strategies on deviant behavior in adolescents. The research sample consisted of 606 students studying in various high schools in Gaziantep in the 2024-2025 academic year. The Criminal Behavior Scale, the Perceived Parental Academic Achievement Pressure Scale, and the Coping Scale for Adolescents were used in the study. T-Test for Unrelated Measures was used to examine the differences in deviant behavior, perceived parental academic achievement pressure, and coping strategies according to the variables of gender, receiving disciplinary punishment, and involvement in arts/sports; Single Factor Analysis of Variance (ANOVA) for Unrelated Samples was used to examine the differences according to grade level, parental togetherness, family structure, frequency of spending time in the same environment with the family, parental educational status, income level and daily sleep duration. It was observed that there was a positive and low level significant relationship between deviant behavior and psychological pressure, a negative and low level significant relationship between deviant behavior and active coping, and a positive and low level significant relationship between deviant behavior and negative coping. On the other hand, while no significant relationship was found between psychological pressure and active coping, a positive and low level significant relationship was found between psychological pressure and negative coping. No significant relationship was found between active coping and negative coping. Hierarchical Regression Analysis was used to determine the level of predictive value of deviant behavior by variables such as gender, disciplinary punishment, involvement in arts/sports, daily sleep duration, psychological pressure, active coping and negative coping. As a result of the analysis, it was concluded that these variables together explained approximately 15% of deviant behavior. In addition to these findings, it was observed that deviant behavior, perceived parental academic achievement pressure, active coping, negative coping and avoidant coping scores differed in terms of various demographic variables.