Üniversite öğrencilerinin finansal okuryazarlık, tutum ve davranışlarının belirlenmesi ve sosyo-demografik faktörlerle ilişkisi
Determining university students' financial literacy, attitudes, and behaviors and their relationship with socio-demographic factors
- Tez No: 997579
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED MUSTAFA TUNCER ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal davranış, Finansal okuryazarlık, Finansal tutum, Financial behaviour, Financial literacy, Financial attitudes
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencilerinin finansal okuryazarlık düzeylerini, finansal tutumlarını ve finansal davranışlarını belirlemek ve bu değişkenlerin sosyo-demografik faktörlere göre farklılık gösterip göstermediğini incelemektir. Araştırma nicel araştırma yöntemi çerçevesinde ilişkisel tarama modeli ile yürütülmüş; veriler 2025 yılı Mart–Mayıs ayları arasında çevrim içi ortamda 358 gönüllü öğrenciye uygulanan anket aracılığıyla toplanmıştır. Anket; demografik bilgiler, finansal bilgi düzeyi, finansal tutum ve finansal davranış olmak üzere dört bölümden oluşmuştur. Ölçeklerin güvenilirlik katsayıları (Cronbach's Alpha) finansal tutum için 0,700 ve finansal davranış için 0,776 olarak bulunmuştur. Bulgulara göre katılımcıların %30,17'si çok düşük, %17,04'ü düşük, %28,49'u orta ve %24,30'u yüksek düzeyde finansal okuryazarlık sergilemekte; buna göre %47,21'i düşük/çok düşük düzeylerde yer alırken %52,79'u orta ve üzeri düzeydedir. Ayrıca öğrencilerin %72,9'unun hiç tasarruf yapmadığı veya gelirlerinin %5'inden azını tasarruf ettiği, %46,6'sının ise yatırım yapmadığı belirlenmiştir. Bazı demografik değişkenlerin finansal bilgi, tutum ve davranış üzerinde anlamlı farklılıklar yarattığı; kadın öğrencilerin finansal tutum ölçeğinden aldıkları ortalama puanların erkek öğrencilere kıyasla daha yüksek olduğu, erkek öğrencilerin ise finansal bilgi puanlarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Sonuç olarak çalışma, üniversite öğrencilerinde finansal bilgi, tutum ve davranış göstergelerinin heterojen bir dağılım sergilediğini ve bu alanlarda geliştirmeye açık bir görünüm bulunduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the financial literacy levels, financial attitudes, and financial behaviors of students at the Faculty of Economics and Administrative Sciences of Bandırma Onyedi Eylül University and to examine whether these variables differ according to socio-demographic factors. The study was conducted within the framework of the quantitative research method using a relational survey model. Data were collected between March and May 2025 through an online questionnaire administered to 358 volunteer students. The questionnaire consisted of four sections: demographic information, financial knowledge level, financial attitude, and financial behavior. The reliability coefficients (Cronbach's Alpha) of the scales were calculated as 0.700 for financial attitude and 0.776 for financial behavior. According to the findings, the financial literacy levels of the participants do not show a homogeneous distribution. Of the students, 30.17% exhibit very low, 17.04% low, 28.49% medium, and 24.30% high levels of financial literacy; accordingly, 47.21% are in the low and very low categories, while 52.79% are at a medium or higher level. In addition, it was determined that 72.9% of the students either do not save at all or save less than 5% of their income, and 46.6% do not engage in any investment activities. It was found that certain demographic variables created statistically significant differences in financial knowledge, attitudes, and behaviors; the mean scores obtained from the financial attitude scale were higher for female students compared to male students, whereas male students had higher financial knowledge scores. Overall, the study reveals that university students' financial knowledge, attitudes, and behaviors exhibit a heterogeneous structure and present areas open to improvement.