Birinci basamağa başvuran 18-50 yaş arası bireylerde kardiyovasküler hastalık bilgi düzeyi ve sağlık algı düzeyinin hipertansiyondan korunma tutum ve davranışları üzerine etkisi
The effect of cardiovascular disease knowledge and health perception on hypertension prevention attitudes and behaviours of adults aged 18-50 years in primary care
- Tez No: 997609
- Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT ÖZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, KVH, sağlık algısı, KARRIF-BD, birinci basamak, korunma tutumu, Hypertension, CVD, health perception, KARRIF-BD, primary care, prevention attitude
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
BİRİNCİ BASAMAĞA BAŞVURAN 18-50 YAŞ ARASI BİREYLERDE KARDİYOVASKÜLER HASTALIK BİLGİ DÜZEYİ VE SAĞLIK ALGI DÜZEYİNİN HİPERTANSİYONDAN KORUNMA TUTUM VE DAVRANIŞLARI ÜZERİNE ETKİSİ Amaç: Aile sağlığı merkezine başvuran 18-50 yaş arası hipertansiyon tanısı almamış bireylerde kardiyovasküler hastalık risk faktörleri bilgi düzeyi ve sağlık algı düzeyinin hipertansiyondan korunma tutumları üzerine etkisini incelemek hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma Hatay ili Reyhanlı ilçesinde 70. Yıl 1 nolu Aile Sağlığı Merkezine başvuran 18-50 yaş arası bireylere yapılan kesitsel tip anket çalışmasıdır. Aile sağlığı merkezine başvuran bireylere yüz yüze ve google anket şeklinde uygulanmıştır. Sosyodemografik sorularda kişilere ait veriler, ailelerde kronik hastalık varlığı, bireylerin hipertansiyona dair uygulamaları sorulmuş, bunun yanında kardiyovasküler hastalık risk faktörleri bilgi düzeyi ölçeği (KARRIF-BD), sağlık algısı ölçeği (SAÖ), hipertansiyondan korunma tutumları ölçeği (HKTÖ) katılımcılara yöneltilmiştir. Bulgular: Toplam 994 birey çalışmayı tamamlamıştır. Katılımcıların 566'sı (%56,9) kadın, 428'i (%43,1) erkek idi. Yaş ortalaması 32,24 ±9,02 bulundu. Katılımcıların KARRIF-BD toplam puan ortancası 20 (min. 0, maks. 28), HKTÖ toplam puan ortancası 132 (min. 53, maks. 160), SAÖ toplam puan ortancası ise 49 (min. 15, maks. 75) bulundu. Hipertansiyondan korunma tutumları açısından kadın olmak (p<0,001), yükseköğretim mezunu olmak (p<0,001), evli olmak (p<0,001), geliri giderinden fazla olmak (p<0,001), sigara içmemek (p<0,001), şehirde yaşamak (p<0,001), ailesinde hipertansiyon ve kardiyovaskuler hastalık olması (p<0,001), sürekli ilaç kullanmıyor olmak (p=0,034), son bir yılda tansiyonunu birden fazla ölçtürmüş olmak (p<0,001) istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Katılımcıların HKTÖ toplam puan ortancası ile SAÖ toplam puan ortancası arasında anlamlı zayıf pozitif korelasyon tespit edilirken (r=0,275, p<0,001), KARRIF toplam puan ortancası arasında anlamlı güçlü pozitif korelasyon tespit edilmiştir (r=0,522, p<0,001). Sonuçlar: Birinci basamağa başvuran bireylerin bilgi düzeyleri ve algılanan sağlık düzeyleri arttıkça hipertansiyondan korunma tutumları da artmaktadır. Ailesinde kronik hastalığı olanların hipertansiyondan korunma tutumları da yükselmektedir. Bu bağlamda farkındalık arttıkça tutum da artmaktadır.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF CARDIOVASCULAR DISEASE KNOWLEDGE AND HEALTH PERCEPTION ON HYPERTENSION PREVENTION ATTITUDES AND BEHAVIOURS OF ADULTS AGED 18-50 YEARS IN PRIMARY CARE Aim: The study was aimed to examine the effect of knowledge level of cardiovascular disease risk factors and health perception level on hypertension prevention attitudes in individuals aged 18-50 years who applied to the family health centre and who were not diagnosed with hypertension. Materials and Methods: This cross-sectional survey study was conducted among individuals aged 18 to 50 who applied to the a family health center located in the Reyhanlı district of Hatay province. The survey was administered both face-to-face and Google Forms to individuals visiting the family health center. Sociodemographic data were collected, including information on the presence of chronic diseases in the family and the participants' practices related to hypertension. In addition, participants were asked to complete the Cardiovascular Disease Risk Factors Knowledge Level Scale (CARRF-KL), the Health Perception Scale (HPS), and the Hypertension Prevention Attitudes Scale (HPAS). Findings: A total of 994 individuals completed the study. 566 (56.9%) of the participants were female and 428 (43.1%) were male. The mean age of the participants was 32.24 ± 9.02 years. The median CARRIF-BD total score was 20 (min 0, maks28), the median HCPA total score was 132 (min 53, maks 160), and the median HPS total score was 49 (min 15, maks 75). In terms of hypertension prevention attitudes, being female (p<0,001), being a higher education graduate (p<0,001), being married (p<0,001), having more income than expenses (p<0,001), not smoking (p<0,001), living in the city (p<0,001), having Hypertension and CVD in the family (p<0,001), not using any medication regularly (p=0,034), having had more than one blood pressure measurement in the last a year (p<0.001) were found to be statistically significant. While a significant weak positive correlation was found between the median of the total score of HCPA and the median of the total score of HPS (r=0.275, p<0.001), a significant strong positive correlation was found between the median of the total score of CARRIF (r=0.522, p<0.001). Results: As the level of knowledge and perceived health levels of individuals applying to the primary care centre increase, their attitudes towards hypertension prevention also increase. Attitudes towards hypertension prevention are also higher in those who have chronic diseases in their families. In this context, as awareness increases, attitudes also increase.