The impact of time management on employee performance: A case study of an international school in Istanbul
Zaman yönetiminin çalışan performansı üzerindeki etkisi: İstanbul'daki bir uluslararası okul üzerine vaka çalışması
- Tez No: 997659
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMİHA EKİCİ ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sınıf öğretmenliği, School teachers
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu nitel çalışma, Sena Uluslararası Okulları'nda zaman yönetiminin öğretim etkinliği üzerindeki etkisini incelemekte ve bireysel stratejiler ile kurumsal faktörlerin öğretmenlerin zaman kullanımını nasıl şekillendirdiğini araştırmaktadır. Veriler, 30 öğretmenle yapılan derinlemesine görüşmeler yoluyla toplanmış ve tematik analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Çalışmada üç ana tema ortaya çıkmıştır. Birinci tema olan“Zaman Yönetimini Etkileyen Psikolojik ve Sosyal Faktörler”, hem destekleyici unsurları hem de engelleri vurgulamaktadır. Öğretmenler, deneyime dayalı stratejiler, kişiselleştirilmiş planlama yöntemleri ve esneklik gibi uygulamaların zaman yönetimini kolaylaştırdığını; ancak öğretim dışı görevler, öğrenci davranışları ve içsel dikkat dağınıklıkları gibi engellerle karşılaştıklarını belirtmişlerdir. İkinci tema olan“Zaman Yönetiminin Öğretim Yeterliliğine Etkisi”, etkili zaman kullanımının sınıf performansını artırdığını, stresi azalttığını ve öğrenci katılımı ile öğretmen-öğrenci etkileşimini geliştirdiğini göstermektedir. Üçüncü tema olan Sena Uluslararası Okulları'nda“Zaman Yönetiminin Önemi”, bu bulguları okulun özgün bağlamına yerleştirmekte ve kurumsal öncelikler, iş-yaşam dengesi ve sistemsel sınırlamaların rolünü vurgulamaktadır. Bulgular, zaman yönetiminin yalnızca bireysel bir beceri değil, aynı zamanda stratejik ve kurumsal bir gereklilik olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışma, öğretmen performansını en üst düzeye çıkarmanın hem kişisel uyum hem de yapısal destek gerektirdiği sonucuna varmakta ve eğitim ortamlarında verimliliği ve öğretmenlerin iyi oluşunu artırmaya yönelik değerli öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This qualitative study investigates the impact of time management on teaching effectiveness at Sena International Schools, focusing on how personal strategies and institutional factors shape educators' use of time. Data were collected through in-depth interviews with 30 teachers and analyzed using thematic analysis. Three major themes emerged. The first theme, Psychological and Social Factors Influencing Time Management, highlights both enablers and barriers. Teachers reported using experience-based strategies, personalization, and flexibility to manage their time, while also facing obstacles such as non-teaching duties, student behavior, and internal distractions. The second theme, Impact of Time Management on Teaching Proficiency, demonstrates that effective time use enhances classroom performance, reduces stress, and improves student engagement and teacher-student interaction. The third theme, Importance of Time Management in Sena International Schools, situates these findings within the school's unique context, emphasizing the role of institutional priorities, work-life balance, and systemic constraints. These findings reveal that time management is not merely an individual skill but a strategic and institutional necessity. The study concludes that optimizing teaching performance requires both personal adaptation and structural support, offering valuable insights for educators and school leaders aiming to foster efficiency and well-being.