Cerrahi sınır negatif (R0) opere edilen yumuşak doku sarkomu tanılı hastalarda post op surveye etki eden faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of prognostic factors affecting postoperative survival in patients with soft tissue sarcoma who underwent R0 resection
- Tez No: 997743
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN KORAY TOSYALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Yumuşak doku sarkomu, R0 rezeksiyon, sağkalım, PET/CT, prognostik faktörler, fonksiyonel sonuçlar, Soft tissue sarcoma, R0 resection, survival, PET/CT, prognostic factors, functional outcomes
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: R0 rezeksiyon uygulanan yumuşak doku sarkomlu hastalarda genel sağkalımı ve fonksiyonel sonuçları etkileyen klinik, patolojik ve metabolik faktörleri belirlemek. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya R0 rezeksiyon uygulanmış 40 yumuşak doku sarkomlu hasta dahil edildi.Demografik, klinik, tümör ve tedavi özellikleri ile PET parametreleri (SUVmax, SUVmean, MTV, TLG) retrospektif olarak değerlendirildi. Sağkalım analizleri Kaplan-Meier ve çok değişkenli Cox regresyon modelleri ile yapıldı. Fonksiyonel sonuçlar MSTS ve TESS skorları ile değerlendirildi. Sürekli değişkenler için optimal cut-off değerleri ROC analizi ile belirlendi. Bulgular: Hastaların 21'i (%52,5) kadın, 19'u (%47,5) erkek olup, ortanca yaş 58 (14-86) idi. Ortanca takip süresi 26 ay (1-79) olup, 14 hastada (%35) ölüm gerçekleşti. Tek değişkenli analizde VKİ ≤27,5 (HR=3,11; p=0,041), grade 3 (HR=3,61; p=0,017), evre 3 (HR=37,72; p<0,001), lenf nodu tutulumu (HR=12,98; p<0,001), nekroz varlığı (HR=3,46; p=0,022), preoperatif RT (HR=0,22; p=0,007), SUVmax >9,5 (HR=4,31; p=0,011), SUVmean >5,14 (HR=4,46; p=0,010), tümör volümü >80 cm³ (HR=3,92; p=0,014) ve tümör çapı >76 mm (HR=3,08; p=0,038) anlamlı prognostik faktörler olarak saptandı. Çok değişkenli analizde iki model oluşturuldu. Model 1'de (lenf nodu temelli) tümör volümü (HR=28,93; p=0,005), lenf nodu tutulumu (HR=8,04; p=0,008), SUVmax (HR=4,19; p=0,041) ve preoperatif RT (HR=0,09; p=0,003) bağımsız prognostik faktörler olarak anlamlı bulundu. Model 2'de (evre temelli) tümör volümü (HR=9,79; p=0,046), klinik evre (HR=4,97; p=0,039) ve preoperatif RT (HR=0,15; p=0,012) bağımsız faktörler olarak anlamlı kalırken, SUVmax anlamlılığını yitirdi (p=0,162). Fonksiyonel sonuçlar değerlendirildiğinde, MSTS ve TESS skorları arasında güçlü korelasyon saptandı (r=0,720; p<0,01). Yaş ile TESS skoru arasında negatif ilişki bulundu (r=-0,440; p<0,05). Klinik değişkenler ve PET parametreleri ile fonksiyonel skorlar arasında anlamlı ilişki gözlenmedi. Sonuç: Yumuşak doku sarkomlarında tümör volümü, lenf nodu tutulumu, klinik evre ve SUVmax bağımsız risk faktörleri olarak öne çıkarken, preoperatif radyoterapi bağımsız koruyucu faktördür. Tümör volümü her iki modelde de en güçlü prognostik faktör olarak dikkat çekmektedir. Fonksiyonel sonuçlar genel olarak iyi olup, ileri yaş dışında anlamlı belirleyici faktör saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: To determine the clinical, pathological, and metabolic factors affecting overall survival and functional outcomes in patients with soft tissue sarcoma who underwent R0 resection. Materials and Methods: Forty patients with soft tissue sarcoma who underwent R0 resection were included in the study. Demographic, clinical, tumor, and treatment characteristics, as well as PET parameters (SUVmax, SUVmean, MTV, TLG), were retrospectively evaluated. Survival analyses were performed using Kaplan-Meier and multivariate Cox regression models. Functional outcomes were assessed using MSTS and TESS scores. Optimal cut-off values for continuous variables were determined by ROC analysis. Results: Of the patients, 21 (52.5%) were female and 19 (47.5%) were male, with a median age of 58 (14-86) years. Median follow-up was 26 months (1-79), and mortality occurred in 14 patients (35%). In univariate analysis, BMI ≤27.5 (HR=3.11; p=0.041), grade 3 (HR=3.61; p=0.017), stage 3 (HR=37.72; p<0.001), lymph node involvement (HR=12.98; p<0.001), presence of necrosis (HR=3.46; p=0.022), preoperative RT (HR=0.22; p=0.007), SUVmax >9.5 (HR=4.31; p=0.011), SUVmean >5.14 (HR=4.46; p=0.010), tumor volume >80 cm³ (HR=3.92; p=0.014), and tumor diameter >76 mm (HR=3.08; p=0.038) were identified as significant prognostic factors. In multivariate analysis, two models were constructed. In Model 1 (lymph node- based), tumor volume (HR=28.93; p=0.005), lymph node involvement (HR=8.04; p=0.008), SUVmax (HR=4.19; p=0.041), and preoperative RT (HR=0.09; p=0.003) remained significant independent prognostic factors. In Model 2 (stage-based), tumor volume (HR=9.79; p=0.046), clinical stage (HR=4.97; p=0.039), and preoperative RT (HR=0.15; p=0.012) remained significant, while SUVmax lost its significance (p=0.162). Regarding functional outcomes, a strong correlation was found between MSTS and TESS scores (r=0.720; p<0.01). Age showed a negative correlation with TESS score (r=-0.440; p<0.05). No significant associations were observed between clinical variables or PET parameters and functional scores. Conclusion: In soft tissue sarcomas, tumor volume, lymph node involvement, clinical stage, and SUVmax stand out as independent risk factors, while preoperative radiotherapy is an independent protective factor. Tumor volume was the strongest prognostic factor in both models. Functional outcomes were generally favorable, with no significant determining factors other than advanced age.