Savaş psı̇kolojı̇sı̇nı̇n cahı̇lı̇ye dönemı̇ şı̇ı̇rı̇ne yansımaları
The psychological effects of war in pre-Islamic poetry
- Tez No: 997783
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Savaşlar, Psikolojik Etki, Cahiliye Şiiri, Risa, Fahr, Wars, Psychological Effects, Pre-Islamic Poetry, Elegy (rithāʾ), Pride Poetry (fakhr)
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Risâ', bireysel ve duygusal yönü ağır basan bir şiir türü olup insani benlikle (zât) doğrudan ilişkilidir. Kaybedilen kişi için şiir sanatının icrasında; ağlama, feryat (Nedb), anma/övgü (Te'bîn) ve taziye (azâ') unsurlarına sadık kalmıştır. Bu tür; bir insanın, kaybettiği hemcinsi için ağlaması üzerinden, sevilen birinin gidişiyle oluşan hüzün ve kederin, ölüme duyulan öfkeye dönüştüğü o samimi ve coşkulu duyguları yansıtmaktadır. Mersiye'de söz; acıyı dışarıya yansıtma, teselli, sabır, ölüyü övme, erdemlerini sıralama, başarılarını yüceltme ve onun için kederlenme işlevleriyle ilişkilendirilmiştir. Aynı şekilde Fahr (övünme) şiiri de zafer ve kahramanlıklarla ilişkilidir. Şairler, çevrelerinde olup bitenlerden en çok etkilenen, sahip oldukları sanatsal yetenekle duygularını yönlendirmede ve hislerini biçimlendirmedeki maharetleriyle kendilerini ifade etmeye en muktedir kişiler olmuşlardır ve hâlâ da öyledirler. Bu sebeple şairler –geçmişte ve günümüzde– bu insani trajedi (ölüm) karşısında durmuşlar; sevdiklerine mersiyeler söylemiş, yakınlarının arkasından ağlayarak güzelliklerini zikretmişlerdir. Onların övülecek özelliklerinden (mahamid) adeta birer övgü ve gurur gerdanlığı örerek onlara giydirmişlerdir. Böylece Mersiye, Arap şiir sanatlarından biri olarak temayüz etmiştir. Kadınlar da doğuştan gelen duygu inceliği, hassasiyet ve musibetler karşısındaki derin sarsıntıları nedeniyle bu alandan uzak kalmamışlardır.
Özet (Çeviri)
Elegy (rithāʾ) is an emotional poetic genre intrinsically connected to human experience in Pre-Islamic Arabic poetry. It represents a sincere form of poetic expression centered on loss, manifested through weeping, lamentation, commemoration, and consolation. At its core lies a profound conception of humanity: one person mourning another, articulating intense and genuine emotions born of grief and sorrow, often accompanied by protest against death for claiming a beloved individual. In elegiac poetry, language serves as a vehicle for expressing pain, offering solace and patience, praising the deceased, enumerating their virtues, celebrating their achievements and legacy, and voicing deep anguish over their passing. Similarly, pride poetry (fakhr) has been closely associated with victory and heroism. Poets throughout history have consistently demonstrated heightened emotional responsiveness to their surroundings and superior capacity for articulation, owing to their artistic sensibilities and rhetorical skills in shaping emotion into poetic form. Consequently, poets across generations have confronted the universal human tragedy of death by elegizing deceased kin and commemorating their virtues. Through their praise, they fashioned symbolic tributes of honor and pride for the deceased. Thus, elegy emerged as a major genre within Arabic poetry. Women were not excluded from this tradition; indeed, their natural disposition, characterized by emotional tenderness, refined sensitivity, and intense distress in times of affliction, made them particularly suited to elegiac expression.