Kurumsal iletişim perspektifinde çevresel iletişim
Environmental communication from a corporate communication perspective
- Tez No: 997787
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDA MENGÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal çevresel iletişim, çevresel iletişim, kurumsal iletişim, çevre, iletişim, sürdürülebilirlik, itibar, Corporate environmental communication, environmental communication, corporate communication, environment, communication, sustainability, reputation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
Özet
Ekolojik dengenin alt üst olduğu günümüz koşullarında, 1960'lardaki farkındalıkla birlikte özel bir iletişim alanı olarak ortaya çıkan çevresel iletişim, bugün her zamankinden daha önemli hale gelmiş ve çevresel sorunlarda büyük payı bulunan kuruluşların, sorumluluk bilinci ile çevresel iletişimi kurumsal boyutta gerçekleştirmeleri ve kuruluşun iletişim stratejisi olarak benimsemeleri gereklilik halini almıştır. Çevresel iletişimin, kurumsal iletişim perspektifinde ele alındığı bu araştırma kapsamında, belirli otoritelerce itibarlı olarak derecelendirilmiş kuruluşların çevresel raporları içerik analizi yöntemiyle yorumlanarak, çevresel iletişimin temaları bağlamında kurumsal çevresel iletişim temelinde değerlendirilmeye çalışılmıştır. İngilizce literatürde environmental communication olarak geçen kavram Türkçe literatürde hem çevresel iletişim hem de çevre iletişimi olarak karşılık bulmakla birlikte, çevre iletişimi kavramının kuruluşun iç ve dış çevresi ile olan tüm konulardaki iletişimini çağrıştırmasından ötürü, çevre konusuna vurgu yaparak kuruluşun bu boyuttaki iletişimini ifade edebilmek açısından çevresel iletişim kavramı özel olarak tercih edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's conditions, where ecological balance has been severely disrupted, environmental communication, which emerged as a distinct field of communication alongside the growing awareness of the 1960s, has become more important than ever. It has become a necessity for organizations, which have a significant share in causing environmental problems, to conduct environmental communication at the corporate level with a sense of responsibility and to adopt it as a part of their communication strategy. Within the scope of this study, in which environmental communication is addressed from the perspective of corporate communication, the environmental reports of organizations that have been rated as reputable by certain authorities have been analyzed through content analysis, and evaluated on the basis of corporate environmental communication in the context of environmental communication themes. Although the concept referred to as environmental communication in the English literature is translated in Turkish literature both as çevresel iletişim and çevre iletişimi, the term çevresel iletişim has been deliberately preferred in this study. This is because çevre iletişimi may evoke the organization's communication regarding all aspects of its internal and external environment, whereas çevresel iletişim places specific emphasis on environmental issues, thereby more accurately conveying the organization's communication on this particular dimension.