Farklı parametreler kullanılarak çeşitli kanat profillerinde oluşan laminer ayrılma kabarcığının modellenmesi
Modelling of the laminar separation bubble formed on various airfoils using different parameters
  1. Tez No: 998167
  2. Yazar: EREN ANIL SEZER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL HAKAN AÇIKEL, PROF. DR. MUSTAFA SERDAR GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Dikey eksenli rüzgar türbini, Model uçaklar, Vertical axis wind turbine, Model aircraft
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, düşük Reynolds sayılarında farklı hücum açılarında NACA 2412, 2415, 2418 ile NACA 4412, 4415 ve 4418 kanat profilleri üzerinde oluşan laminer ayrılma kabarcığının (LAK) karakterizasyonu sayısal ve deneysel olarak incelenmiştir. Sayısal analizler ANSYS Fluent ortamında Transition SST (γ–Reθ) türbülans modeli kullanılarak gerçekleştirilmiş, deneysel doğrulama ise Erciyes Üniversitesi Rüzgâr Mühendisliği ve Aerodinamik Araştırma Laboratuvarı'nda açık çevrim rüzgâr tünelinde sıcak tel anemometresi ile yapılmıştır. Ayrılma ve tutunma noktaları; basınç katsayısı, sürtünme katsayısı, akım çizgileri, intermittency ve türbülans kinetik enerjisi (TKE) dağılımları üzerinden değerlendirilmiştir. Sonuçlar, Reynolds sayısının artmasıyla ayrılma noktalarının büyük ölçüde değişmediğini, buna karşın yeniden tutunma noktalarının yer değiştirdiğini ve laminer ayrılma kabarcığı uzunluğunun azaldığını göstermektedir. Hücum açısındaki artış, ters basınç gradyanını kuvvetlendirerek ayrılma bölgesini hücum kenarına yaklaştırmıştır. Kamburluk artışı düşük hücum açılarında kabarcık uzunluğunu artırırken, yüksek hücum açılarında bu uzunluk azalmıştır. Genel olarak LAK oluşumu, Reynolds sayısı ve hücum açısına ek olarak kanat profilinin kalınlık ve kamburluk özelliklerinden önemli ölçüde etkilenmektedir
Özet (Çeviri)
In this thesis, the characterization of laminar separation bubbles (LSB) formed on NACA 2412, 2415, 2418 and NACA 4412, 4415, and 4418 airfoils at low Reynolds numbers and different angles of attack is investigated using numerical and experimental approaches. Numerical analyses were performed in ANSYS Fluent employing the Transition SST (γ–Reθ) turbulence model, while experimental validation was conducted using hot-wire anemometry in an open-circuit wind tunnel at the Wind Engineering and Aerodynamics Research Laboratory of Erciyes University. Separation and reattachment locations were evaluated based on pressure coefficient, skin friction coefficient, streamlines, intermittency, and turbulence kinetic energy (TKE) distributions. The results show that increasing Reynolds number does not significantly alter separation locations; however, reattachment points shift noticeably, leading to a reduction in the length of the laminar separation bubble. An increase in angle of attack strengthens the adverse pressure gradient, causing the separation region to move toward the leading edge of the airfoil. While increased camber enlarges the laminar separation bubble at low angles of attack, a reduction in bubble length is observed at higher angles. Overall, the formation of laminar separation bubbles is strongly influenced not only by Reynolds number and angle of attack but also by the thickness and camber of the airfoil.