Trigonella foenum-graecum linn. ve Cinnamomum cassia'nın izoniazid indüklü hepatotoksisitede antioksidan ve anti-apoptotik etkileri
Antioxidant and anti-apoptotic effects of trigonella foenum-graecum linn. and Cinnamomum cassia on isoniazid-induced hepatotoxicity
  1. Tez No: 998388
  2. Yazar: CEMRE DURAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELEK AKINCI, DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞATAY OLTULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Cinnamomum cassia, Hepatotoksisite, İzoniyazid, Cinnamomum cassia, Hepatotoxicity, Isoniazid
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eczacılık Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: İzoniazid (INH), tüberküloz (TB) tedavisinde temel ilaçlardan biridir; ancak oksidatif ve endoplazmik retikulum (ER) stresini artırarak hepatotoksisiteye neden olabilmektedir. Trigonella foenum-graecum Linn. (Fenugreek) ve Cinnamomum cassia (C. cassia) ekstraktlarının antioksidan ve anti-apoptotik etkileri bilinmektedir. Bu çalışma, fare hepatosit hücre hattı (AML12) üzerinde oluşturulan INH-indüklü hepatotoksisite modelinde Fenugreek ve C. cassia'nın tek başına ve INH ile birlikte uygulandıklarında ortaya çıkan antioksidan ve antia-poptotik etkilerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntemler: Çalışma, AML12'de; Kontrol, INH, Fenugreek, C. cassia, INH + Fenugreek ve INH + C. cassia olarak altı grup şeklinde planlandı. Uygulanacak INH ve bitki ekstraktı konsantrasyonları, hücre canlılığını temel alan 3-(4,5-dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyl tetrazolium bromide (MTT) yöntemiyle belirlendi. Uygulanacak dozlar, Probit regresyonu ve doz-yanıt eğrileri kullanılarak saptandı. Antioksidan yanıt için süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT) ve glutatyon (GSH) düzeyleri ölçüldü, sonuçlar toplam proteine normalize edildi. Apoptoz/ER stresine ilişkin B hücreli lenfoma-2 (Bcl-2), Bcl-2 ile ilişkili X proteini (Bax), kaspaz-3, kaspaz-12 ve tümör nekroz faktör-alfa (TNF-α) gen ekspresyonları, ters transkripsiyon-kantitatif gerçek zamanlı PCR (RT-qPCR) ile değerlendirildi. Hücre ölüm paternleri Annexin V-FITC/PI flow sitometri ile belirlendi. Bulgular: IC₅₀ değerleri, INH:1,689 mg/mL, Fenugreek: 0,272 mg/mL, C. cassia: 0,139 mg/mL olarak bulundu. INH + C. cassia IC₅₀ değeri 0,132 mg/mL bulunurken INH + Fenugreek IC₅₀ değeri ise 10,939 mg/mL bulundu. SOD yalnızca INH + C. cassia grubunda yüksek (p<0,0001); CAT, INH grubunda en yüksek (p<0,0001), INH + C. cassia'da daha düşük ancak kontrolden yüksek (p<0,0001), INH + Fenugreek grubunda ise kontrole yakındır. GSH, INH + C. cassia'da en yüksek (p<0,0001), INH, C. cassia ve Fenugreek gruplarında kontrolün üzerindedir. Fenugreek grubu Bax açısından en yüksek (p<0,0001); Bcl-2, INH grubunda Fenugreek'ten (p<0,05) ve C. cassia'dan (p<0,01) yüksektir. Kaspaz-3, INH grubunda en yüksek (p<0,0001), INH + Fenugreek grubunda ise kontrole yakındır. Kaspaz-12, INH + Fenugreek (p<0,0001) ve INH + C. cassia (p<0,001) gruplarında azalmıştır. Flow sitometride INH + Fenugreek nekrozu %52,9±0,26 ile en yüksek, INH + C. cassia %0,53±0,06 ile en düşük düzeydedir. Sonuç: İzoniazid, AML12'de oksidatif ve ER stresini artırarak antioksidan savunmayı zayıflatmış ve apoptozu tetiklemiştir. Fenugreek ve C. cassia ekstraktları bu bozulmaları farklı ancak tamamlayıcı biçimde düzeltmiştir: C. cassia Nrf2-odaklı antioksidan yanıtı güçlendirirken, Fenugreek, TNF-α ve kaspaz-3/kaspaz-12 ekseni üzerinden inflamasyon ve apoptozu dengelemiştir. Bulgularımız, gelecekte yapılacak doz-süre optimizasyonu ve in vivo çalışmalarla desteklendiğinde, bitkisel ekstraktların INH-indüklü hepatotoksisitede tamamlayıcı bir seçenek olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Isoniazid (INH) is one of the main drugs used in the treatment of tuberculosis (TB); however, it can induce hepatotoxicity by enhancing oxidative and endoplasmic reticulum (ER) stress. Trigonella foenum-graecum Linn. (Fenugreek) and Cinnamomum cassia (C. cassia) are known to exert antioxidant and anti-apoptotic effects. This study aimed to evaluate the antioxidant and anti-apoptotic effects of Fenugreek and C. cassia, administered alone or in combination with INH, in an INH-induced hepatotoxicity model established on a mouse hepatocyte cell line (AML12). Material and Methods: The study was conducted in AML12 cells and designed with six groups: Control, INH, Fenugreek, C. cassia, INH + Fenugreek, and INH + C. cassia. The concentrations of INH and plant extracts to be applied were determined using the 3-(4,5-dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyltetrazolium bromide (MTT) assay based on cell viability. The doses were calculated using Probit regression and dose–response curves. For the antioxidant response, superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT) and glutathione (GSH) levels were measured and normalized to total protein. Apoptosis/ER stress-related Bax, Bcl-2, caspase-3, caspase-12 and TNF-α gene expressions were evaluated by reverse transcription-quantitative real-time PCR (RT-qPCR). Cell death patterns were determined by Annexin V-FITC/PI flow cytometry. Results: IC₅₀ values were 1.689 mg/mL for INH, 0.272 mg/mL for Fenugreek and 0.139 mg/mL for C. cassia. The IC₅₀ value of INH + C. cassia was 0.132 mg/mL, whereas that of INH + Fenugreek was 10.939 mg/mL. SOD levels were elevated only in the INH + C. cassia group (p<0.0001). CAT levels were highest in the INH group (p<0.0001), lower in INH + C. cassia yet still above control (p<0.0001), and close to control in the INH + Fenugreek group. GSH levels were highest in the INH + C. cassia group (p<0.0001) and were also above control in the INH, C. cassia and Fenugreek groups. Bax expression was highest in the Fenugreek group (p<0.0001), while Bcl-2 expression was higher in the INH group than in the Fenugreek (p<0.05) and C. cassia (p<0.01) groups. Caspase-3 expression was highest in the INH group (p<0.0001) and was close to control levels in the INH + Fenugreek group. Caspase-12 expression decreased in the INH + Fenugreek (p<0.0001) and INH + C. cassia (p<0.001) groups. In flow cytometry, necrosis was highest in the INH + Fenugreek group (52.9±0.26%) and lowest in the INH + C. cassia group (0.53±0.06%). Conclusion: Isoniazid increased oxidative and ER stress in AML12 cells, weakened antioxidant defenses and triggered apoptosis. Fenugreek and C. cassia extracts reversed these disturbances in different yet complementary ways: C. cassia likely enhanced an Nrf2-centered antioxidant response, whereas fenugreek modulated inflammation and apoptosis mainly through the TNF-α and caspase-3/caspase-12 axis. When supported by future dose–duration optimization and in vivo studies, our findings suggest that these plant extracts may represent a complementary option in INH-induced hepatotoxicity.