Farklı materyallerle hazırlanan inley, onley ve overley kuronların oluşturdukları streslerin sonlu elemanlar analizi yöntemiyle incelenmesi
Finite element analysis of stress distribution in inlay, onlay, and overlay crowns fabricated with different materials
  1. Tez No: 998484
  2. Yazar: SEDEF KURT ÇIRALIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP YEŞİL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Farklı Materyaller, İnley, Onley, Overley, Sonlu Elemanlar Stres Analizi, Different Materials, Finite Element Stress Analysis, Inlay, Onlay, Overlay
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, farklı ve güncel materyaller ile elde edilen inley, onley ve overley kuronların oluşturdukları streslerin sonlu elemanlar analizi yöntemiyle değerlendirilerek, materyallerin klinik uygulamalardaki etkinliğinin anlaşılmasına katkıda bulunmak amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma kapsamında wheeler diş atlasındaki verilere uygun olarak üç boyutlu mandibular molar diş modeli hazırlanmış ve farklı restorasyon tipleri ile materyaller kullanılarak 15 model oluşturulmuştur. Fizyolojik çiğneme kuvvetlerini simüle etmek amacıyla toplam 300 N' luk dikey yükleme kuvveti dişler üzerinde çoklu temas noktalarına uygulanmıştır. Yükleme kuvvetleri sonucunda restorasyonlar ve diş dokularında meydana gelen von Mises stres ve maksimum asal gerilme değerleri incelenmiştir. Bulgular: Restorasyon tipleri değerlendirildiğinde von Mises stres değerleri; en fazla onley restorasyonlarda, en az overley restorasyonlarda saptanmıştır. En yüksek (1225,88 MPa) von Mises stres değeri LithaCon 3y210 materyalinde belirlenmiş olmakla birlikte, diş dokularına en az (34,45 MPa) von Mises stres değerini bu materyal iletmiştir. Restorasyonlardaki en düşük (220,85 MPa) maksimum asal gerilme değerinin VarseoSmile Crown Plus materyalinde oluştuğu ve diş dokularına iletilen maksimum asal gerilme değerinin en fazla (563,36 MPa) bu materyalde olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Materyallerin elastik modül değerlerinin artışı, diş dokularında stres seviyelerini azaltarak biyomekanik stabiliteyi artırmaktadır. Restorasyon tipi değiştikçe von Mises stres düzeyleri anlamlı biçimde farklılaşmıştır. Genellikle, onley restorasyonlarda inley ve overley restorasyonlardan daha fazla von Mises stres birikimi oluşmuştur. Von Mises stres değerlerinin büyüklüğü, yüksekten düşüğe doğru onley> inley> overley şeklinde sıralanmıştır. Restoratif materyal farklılığı hem von Mises stres değerlerini hem de dağılımlarını etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the stress generated by inlay, onlay, and overlay crowns fabricated using different contemporary materials through finite element analysis, thereby contributing to the understanding of the clinical performance of these materials. Material and Method: Within the scope of the study, a three-dimensional mandibular molar tooth model was constructed in accordance with the data provided in Wheeler's Dental Anatomy Atlas. A total of 15 models were generated using different restoration types and materials. To simulate physiological masticatory forces, a total vertical load of 300 N was applied to multiple contact points on the tooth surfaces. As a result of the applied loading conditions, von Mises stress and maximum principal stress values occurring in both the restorations and the tooth structures were analyzed. Results: When the restoration types were evaluated, the highest von Mises stress values were observed in onlay restorations, whereas the lowest values were detected in overlay restorations. Although the highest von Mises stress value (1225,88 MPa) was recorded in the LithaCon 3Y210 material, this material transmitted the lowest von Mises stress value (34,45 MPa) to the tooth structures. The lowest maximum principal stress value within the restorations (220,85 MPa) was observed in the VarseoSmile Crown Plus material, while the highest maximum principal stress value transmitted to the tooth structures (563,36 MPa) was also detected in this material. Conclusion: An increase in the elastic modulus of restorative materials reduced stress levels within the tooth structures, thereby enhancing biomechanical stability. Von Mises stress levels varied significantly depending on the restoration type. In general, onlay restorations exhibited higher von Mises stress accumulation compared to inlay and overlay restorations. The magnitude of von Mises stress values ranked from highest to lowest as follows: onlay> inlay> overlay. Differences in restorative materials affected both the magnitude and distribution of von Mises stress.