Avrupa Birliği Kripto Varlık Piyasaları Tüzüğü
European Union's Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA)
  1. Tez No: 998496
  2. Yazar: GÖKHAN CİNDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU ŞENSÖZ MALKOÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Topluluğu hukuku, European Community law
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Hukuku ve Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Ab Hukuku Bilim Dalı
Özet
Avrupa Birliği Kripto Varlık Piyasaları Tüzüğü (MiCA), kripto varlık piyasaları bakımından Avrupa Birliği genelinde yeknesak bir düzenleme çerçevesi oluşturmayı amaçlayan kapsamlı ve öncü bir düzenlemedir. Bu doktora çalışmasında, söz konusu Tüzük hukuki, ekonomik ve teknolojik boyutlarıyla bütüncül bir yaklaşımla incelenmiştir. Çalışmada özellikle stabil kripto paralar, varlığa dayalı tokenler ve elektronik para tokenlerine ilişkin düzenlemeler ayrıntılı biçimde ele alınmış; ayrıca para kavramının tarihsel gelişimi ile kripto varlıkların ortaya çıkışı arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. Bunun yanında, Tüzüğün amacı, kapsamı ve ihraççılar ile kripto varlık hizmet sağlayıcılarına getirilen yükümlülükler sistematik bir şekilde analiz edilmiştir. Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi ile Avrupa Bankacılık Otoritesi başta olmak üzere ilgili Avrupa Birliği kurumlarının düzenleyici ve denetleyici rolleri incelenmiş; Tüzüğün finansal istikrar, tüketicinin korunması ve teknolojik yeniliklerin teşviki üzerindeki olası etkileri değerlendirilmiştir. Çalışmada ayrıca karma tokenlerin sınıflandırılması, merkeziyetsiz finans uygulamalarının düzenleyici çerçeve ile ilişkisi ve sınır ötesi kripto varlık faaliyetlerinin hukuki niteliği gibi henüz tam anlamıyla çözümlenmemiş meseleler üzerinde de durulmuştur. Netice itibarıyla yapılan değerlendirmeler, Tüzüğün Avrupa Birliği müktesabatı kapsamında kripto varlık piyasalarının uyumlaştırılmasına yönelik önemli bir adım teşkil ettiğini ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, söz konusu düzenlemenin uygulamada etkin bir şekilde hayata geçirilmesi bakımından çeşitli hukuki ve kurumsal zorluklar barındırdığı sonucuna da ulaşılmıştır. Bu kapsamda çalışma Tüzüğün kripto varlık piyasaları ile daha uyumlu hale getirilmesine yönelik bazı öneriler sunmakta ve düzenlemenin uluslararası düzeyde diğer hukuk sistemleri bakımından model oluşturma potansiyelini de tartışmaktadır.
Özet (Çeviri)
The European Union's Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA) represents a comprehensive and pioneering regulatory framework aimed at establishing a harmonised legal regime for crypto-asset markets across the European Union. This doctoral study examines the Regulation from legal, economic, and technological perspectives through a comprehensive and interdisciplinary approach. The study focuses particularly on the regulatory framework concerning stable crypto-assets, asset-referenced tokens, and e-money tokens, while also addressing the historical evolution of money and its relationship with the emergence of crypto-assets. In addition, the objectives and scope of the Regulation, as well as the obligations imposed on issuers and crypto-asset service providers, are systematically analysed. The roles of European supervisory authorities, particularly the European Securities and Markets Authority and the European Banking Authority, are evaluated with regard to their regulatory and supervisory responsibilities. Furthermore, the study explores the potential impact of the Regulation on financial stability, consumer protection, and technological innovation. Particular attention is given to unresolved issues such as the classification of hybrid tokens, the regulatory treatment of decentralised finance applications, and the legal implications of cross-border crypto-asset activities. The findings indicate that the Regulation constitutes a significant step towards the harmonisation of crypto-asset markets within the European Union acquis. Nevertheless, the analysis also reveals that the effective implementation of the Regulation may encounter several legal and institutional challenges. In this context, the study proposes certain recommendations aimed at improving the compatibility of the Regulation with the rapidly evolving crypto-asset ecosystem and discusses its potential to serve as a regulatory model for other jurisdictions worldwide.