Probleme dayalı öğrenmenin öğrencilerin matematik başarısına, problem çözme becerisine ve eleştirel düşünme eğilimlerine etkisi
The effect of problem-based learning on students' math achievement, problem-solving skills, and critical thinking tendencies
  1. Tez No: 998578
  2. Yazar: TUBA TAŞCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EDA GÜRLEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilikçi matematik etkinlikleri, Innovative mathematics Learning activities
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
2024-2025 eğitim-öğretim yılında Hatay ili İskenderun ilçesinde yürütülen bu araştırmada Probleme Dayalı Öğrenme (PDÖ) yaklaşımının, ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin matematik dersindeki akademik başarıları, problem çözme becerileri ve eleştirel düşünme eğilimleri üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin birlikte işe koşulduğu karma desenle yapılandırılan çalışmanın nicel boyutu deneysel model, nitel boyutu ise nicel verileri derinlemesine incelemeyi sağlayan çalışması çerçevesinde kurgulanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu ikili öğretim yapan bir okulda farklı zaman dilimlerinde öğrenim gören 25 deney ve 25 kontrol grubu öğrencisi ile deney grubundaki öğrencilerin velilerinden (n=25) oluşan toplam 75 katılımcı oluşturmaktadır. On iki hafta (60 ders saati) süren uygulama sürecinde deney grubunda dersler araştırmacı tarafından PDÖ ilkelerine uygun olarak, kontrol grubunda ise sınıf öğretmeni tarafından mevcut öğretim programı doğrultusunda yürütülmüştür. Veri toplama sürecinde“Akademik Başarı Testleri”,“Problem Çözme Becerisi Envanteri”ve“Eleştirel Düşünme Eğilimleri Ölçeği”nden elde edilen nicel veriler ile öğrenci ve velilerle gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmelerden sağlanan nitel veriler kullanılmıştır. Deney ve kontrol grubunun son ve ön test puanları farkına ait aritmetik ortalamalarının karşılaştırılması için bağımsız gruplar t testi yapılmıştır. Değerlendirmeler sonucunda deney grubundaki öğrencilerin akademik başarı, problem çözme ve eleştirel düşünme eğilimleri düzeylerinin kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılaştığı ve bu farkın deney grubu lehine olduğu saptanmıştır. Nitel bulgular ise PDÖ yaklaşımının dersleri daha ilgi çekici ve keyifli hale getirdiği, senaryo tabanlı grup çalışmalarının kalıcı öğrenmeyi destekleyerek yaratıcılık ve üst düzey düşünme becerilerine olumlu katkılar sağladığı yönündedir.
Özet (Çeviri)
This research, conducted during the 2024-2025 academic year in Iskenderun, Hatay, investigated the effects of the Problem-Based Learning (PBL) approach on fourth-grade students' academic achievement, problem-solving skills, and critical thinking tendencies in mathematics. Employing a mixed-methods design, the study combined an experimental quantitative model with a qualitative case study for in-depth data examination. The study group consisted of 75 participants: 25 experimental group students, 25 control group students from a double-shift school, and 25 parents from the experimental group. During the twelve-week (60-hour) implementation, the researcher taught the experimental group using PBL principles, while the control group followed the existing curriculum. Data were collected through academic achievement tests, a problem-solving inventory, a critical thinking scale, and semi-structured interviews. Independent samples t-tests compared the mean differences between pre-test and post-test scores. Results revealed that the experimental group's academic achievement, problem-solving, and critical thinking tendencies improved statistically significantly compared to the control group, with differences favoring the experimental group. Qualitative findings indicated that the PBL approach made lessons more engaging and enjoyable, while scenario-based group work supported permanent learning, creativity, and higher-order thinking skills.