LS89 tip türbin kanadında jet çarpmalı soğutma sisteminin verimliliğini artırmak için delik çap ve konumunun had yöntemiyle incelenmesi
Investigation of hole diameter and location to improve the efficiency of jet impingement cooling system in LS89 type turbine blade via CFD
  1. Tez No: 998646
  2. Yazar: FURKAN ALTUNAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERCAN YAĞMUR, DR. KAĞAN PENEKLİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Makine mühendisliği, Mechanical engineering
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Konya Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, LS89 tipi bir türbin kanadında jet çarpmalı soğutma sisteminin performansı, delik çapı (D), büyüme oranı (BO) ve boyutsuz ilk yay uzunluğu (S̅ᵢₗₖ) parametrelerinin değişimi kullanılarak Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği (HAD) ile incelenmiştir. Çalışmanın amacı, ısıl yük dağılımına uyumlu, değişken aralıklı bir delik dizilim stratejisinin etkinliğini araştırmaktır. Deneysel verilerle doğrulanan model üzerinde, üç delik çapı (0.5, 0.75 ve 1.0 mm), üç büyüme oranı (1.25, 1.35 ve 1.45) ve dört boyutsuz ilk yay uzunluğunun (0.05, 0.1, 0.2 ve 0.4) kombinasyonlarından oluşan 36 farklı konfigürasyon analiz edilmiştir. Performans değerlendirmesi, Türbin kanatçığı ortalama sıcaklığı, ortalama Nusselt sayısı, basınç düşümü, sürtünme faktörü (f), Termal Performans Faktörü (TPF) ve soğutma etkinliği kriterlerine göre yapılmıştır. Bunlar üzerinde yapılan kapsamlı değerlendirmeler neticesinde elde edilen sonuçlara göre, TPF açısından en iyi tasarım D=1.00 mm, BO=1.35, S̅ᵢₗₖ=0.05 olarak belirlenirken, en yüksek soğutma etkinliği ve en düşük ortalama kanat sıcaklığı D=0.75 mm, BO=1.35, S̅ᵢₗₖ=0.05 konfigürasyonunda sağlanmıştır. Parametre analizi, S̅ᵢₗₖ değerinin artması ve aşırı yüksek BO değerlerinin performansı düşürdüğünü göstermiştir. Çalışma, sabit aralıklı geleneksel dizilim yerine, ısıl yüke duyarlı bir büyüme oranı stratejisinin uygulanabilirliğini ve üstünlüğünü kanıtlamıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the performance of a jet impingement cooling system on an LS89-type turbine blade was investigated using Computational Fluid Dynamics (CFD) by varying the hole diameter (D), growth ratio (BO), and dimensionless initial spring length (S̅ᵢₗₖ). The aim of the study is to investigate the effectiveness of a variable-pitch hole arrangement strategy that is compatible with the thermal load distribution. On the model validated with experimental data, three hole diameters (0.5, 0.75, and 1.0 mm), three growth ratios (1.25, 1.35, and 1.45), and four dimensionless initial spring lengths (0.05, 0.1, 0.2, and 0.4). Performance evaluation was based on the turbine blade average temperature, average Nusselt number, pressure drop, friction factor (f), Thermal Performance Factor (TPF) and cooling efficiency criteria. Based on the results obtained from comprehensive evaluations of these criteria, the best design in terms of TPF was determined to be D=1.00 mm, BO=1.35, S̅ᵢₗₖ=0.05, while the highest cooling efficiency and lowest average blade temperature were achieved in the D=0.75 mm, BO=1.35, S̅ᵢₗₖ=0.05. Parameter analysis showed that increasing the S̅ᵢₗₖ value and excessively high BO values reduced performance. The study demonstrated the applicability and superiority of a thermal load-sensitive growth rate strategy over a fixed-pitch traditional arrangement.