Schiff bazı boron yapısı içeren yeni protoporfirin IX moleküllerinin sentezi, karakterizasyonu ve PDT aktivitelerinin araştırılması: In vitro ve silico
Synthesis, characterization and investigation of PDT activities of novel protoporphyrin IX molecules containing schiff base boron structure: In vitro and silico
  1. Tez No: 998649
  2. Yazar: BEGÜM BAL AKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL DEĞİRMENCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Antikanser, Meme kanseri, Anticancer
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde kanser tedavilerinde sıklıkla kullanılan radyoterapi, kemoterapi gibi uygulamaların vücuttaki kanserli hücrelerin yanı sıra sağlıklı hücrelere de zarar verdiği ve bununla birlikte pek çok yan etkiye sebep olduğu rapor edilmiştir. Bugüne kadar bilim insanları bu uygulamalara alternatif bir yaklaşıma yönelmiş ve bunun sonucunda da fotodinamik tedavi (PDT) adı verilen alternatif bir iyileştirme yöntemi geliştirilmiştir. Fotodinamik Terapi (PDT), Belirli bir dalga boyundaki ışık ile aktifleşen fotoduyarlaştırıcı adı verilen moleküller PDT'de önemli bir rol oynar. Günümüzde, yeni ve etkin fotoduyarlaştırıcıların sentezi, kanser hücrelerine uygulanması ve bu fotoduyarlaştırıcıların hücreler üzerindeki sitotoksik etkisi üzerine farklı çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Bu tez çalışmasında farklı kimyasal çevreli Schiff bazı-bor yapılarını içeren Protoporfirin IX molekülleri sentezlenerek yapıları bilinen spektral yöntemler (FT-IR, NMR, UV-VIS, Kütle gibi) yardımıyla aydınlatılmaya çalışılmıştır. Bu moleküllerin MDA-MB-231 meme kanseri hücre hattındaki etkinliği ise, PDT yöntemiyle aydınlatılmaya çalışılmıştır. Bu hücrelerde oluşabilecek sitotoksik etkiler ve poliferasyonu önleyici etkiler ise MTT uygulama analizleri ile belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
It has been reported that applications such as radiotherapy and chemotherapy, which are frequently used in cancer treatments today, damage healthy cells as well as cancer cells in the body and cause many side effects. To date, scientists have turned to an alternative approach to these applications and as a result, an alternative healing method called photodynamic therapy (PDT) has been developed. Photodynamic Therapy (PDT), Molecules called photosensitizers that are activated by light of a certain wavelength play an important role in PDT. Today, different studies have been carried out on the synthesis of new and effective photosensitizers, their application to cancer cells and the cytotoxic effect of these photosensitizers stimulated by light on cells. In this thesis study, protoporphyrin IX molecules containing Schiff base-boron structures with different chemical environments were synthesized, and their structures were elucidated using spectral methods such as FTIR, NMR, UV-VIS, and mass spectrometry. The effects of these molecules on cancer cell lines were investigated using the Photodynamic Therapy (PDT) method. Additionally, cytotoxic effects and proliferation-inhibitory effects in these cells were evaluated through MTT assay analyses.