Macroeconomic news and high-frequency portfolio adjustments of investors
Makroekonomik haberler ve yatırımcıların yüksek frekanslı portföy dağılımı tepkileri
- Tez No: 998705
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMREHAN AKTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Ekonometri, Economics, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Enflasyon, Faiz, Makroekonomik duyuru, Portföy yatırımları, Yatırımcı davranışı, Yatırımcılar, Inflation, Interest, Macroeconomic announcement, Portfolio investments, Investors behavior, Investors
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, bireysel ve kurumsal yatırımcıların makroekonomik haberlere gerçek zamanlı olarak verdikleri portföy tepkilerini incelemektedir. Analiz, binlerce yatırımcıya ait günlük portföy bilgilerini içeren özgün bir veri setine dayanmaktadır. Planlı para politikası ve enflasyon duyuruları etrafında tanımlanan yüksek frekanslı olay pencerelerinden yararlanılarak, kısa vadeli portföy yeniden dengeleme davranışları incelenmiştir. Bulgular, pozitif para politikası sürprizlerinin duyuru gününde hisse senedi varlıklarında istatistiksel olarak anlamlı bir azalışa, buna karşılık beklentilerin üzerinde açıklanan enflasyon oranlarının ise hisse senedi varlıklarında anlamlı bir artışa yol açtığını göstermektedir. Yatırım fonları da benzer yönde, ancak daha güçlü tepkiler sergilemektedir. Buna karşılık, borçlanma araçlarında kısa vadede anlamlı bir tepki gözlenmemektedir. Elde edilen sonuçlar, eşzamanlı piyasa getirileri kontrol edildiğinde de geçerliliğini korumakta ve örneklem kompozisyonundaki değişimlerden kaynaklanmamaktadır. Genel olarak bulgular, yatırımcıların makroekonomik haber akışı karşısında, portföylerinin en esnek ve piyasa duyarlılığı yüksek bileşenleri olan hisse senetleri ve yatırım fonlarını seçici biçimde yeniden dengelediklerini; buna karşılık, sabit getirili menkul kıymetlerdeki yeniden tahsislerin piyasa friksiyonları ve kurumsal kısıtlar nedeniyle sınırlı kaldığını ortaya koymaktadır. Bu sonuçlar, makroekonomik haberlerin yatırımcı portföylerine yüksek frekansta aktarımında, hisse senedi ve fon merkezli bir iletim kanalının varlığına işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
We study how individual and institutional investors adjust their portfolios in real time in response to macroeconomic news, using a novel daily dataset of portfolio holdings for thousands of investors. Leveraging high-frequency event windows around scheduled monetary policy and inflation announcements, we document immediate rebalancing in equities: positive monetary policy surprises lead to a statistically significant reduction in holdings of equity instruments on the announcement day, whereas higher-than-expected inflation results in a statistically significant increase. The same directional effects are observed for investment funds, with magnitudes that are even larger. However, holdings of debt securities exhibit no discernible short-run response. The results remain robust after controlling for concurrent market returns and are not driven by compositional changes in the sample. The findings suggest that investors selectively adjust the most flexible and salient parts of their portfolios—equities and funds—upon the arrival of macroeconomic news, while frictions and institutional features constrain rapid reallocation in fixed-income positions. These patterns highlight an equity- and fund-centric channel through which macroeconomic news is transmitted to investor balance sheets at high frequency.