Statin tedavisinin aterosklerotik plak yükü ve yüksek riskli plak özelliklerine olan etkisinin koroner BT anjiografi ile araştırılması
Investigation of the effect of statin therapy on atherosclerotic plaque burden and high-risk plaque characteristics using coronary computed tomography angiography
  1. Tez No: 998825
  2. Yazar: HAMZA AYAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE ŞEBNEM DURMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner BTA, statin, plak yükü, yüksek riskli plak, PKYAİ, kantitatif plak analizi, Coronary CT angiography, statin therapy, atherosclerotic plaque burden, high-risk plaque, fat attenuation index, quantitative plaque analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; statin tedavisinin, koroner bilgisayarlı tomografi anjiyografi (BTA) ile kantitatif olarak değerlendirilen aterosklerotik plak hacmi, plak yükü, perikoroner yağ atenüasyon indeksi (PKYAİ) ve yüksek riskli plak (YRP) özellikleri üzerindeki etkisini ardışık BTA incelemeleri ile araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2020 – Eylül 2025 arasında en az iki koroner BTA incelemesi bulunan, aralarında ≥12 ay olan, klinik izlem verileri mevcut erişkin hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. Hastalar izlemde statin alanlar ve almayanlar olarak iki gruba ayrıldı. Koroner arter kalsiyum skoru (KAKS), lezyon boyutları, darlık derecesi, CAD-RADS skoru, YRP özellikleri, total plak hacmi (TPH), plak yükü (PY), kompozisyonel alt bileşenler ve damar bazlı yüzdesel plak hacmi (%PH) hesaplandı. Plak komşuluğundaki PKYAİ ölçüldü. Bulgular: Toplam 79 hasta (%80 erkek, yaş 53,1 ± 9,7) ve 246 plak analiz edildi. CAD-RADS skorlarında belirgin fark izlenmedi. Statin alan grupta düşük yoğunluklu plak, pozitif yeniden şekillenme, noktasal kalsifikasyon gibi YRP özelliklerinde; TPH, total PY, fibro-yağlı ve düşük yoğunluklu komponentlerde ve %PH'de anlamlı regresyon görüldü. Buna karşın kalsifik ve fibröz yük ile KAKS'ta progresyon saptandı. PKYAİ değerleri statin alan grupta anlamlı şekilde azaldı. Çok değişkenli analizler, değişikliklerin statin kullanımından bağımsız şekilde korunduğunu gösterdi. Sonuç: Statin tedavisi ile aterosklerotik sürecin yavaşladığı, plak yükünün ve inflamatuar aktivitenin azaldığı, plak kompozisyonunun daha stabil fenotipe yöneldiği ardışık koroner BTA ile gösterilebilmiştir. Bu bulgular, statin tedavisine biyolojik yanıtın non-invaziv takibinde koroner BTA'nın klinik değeri açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the effect of statin therapy on atherosclerotic plaque volume, plaque burden, high-risk plaque (HRP) features, and lesion-specific pericoronary fat attenuation index (FAI) on serial coronary computed tomography angiography (CCTA). Materials and Methods: In this single-center retrospective study, adult patients who underwent two CCTA examinations ≥12 months apart between January 2020 and September 2025 and had available clinical follow-up were included. Patients were classified as statin users or non-users. Total coronary artery calcium score (CAC), plaque characteristics (length, stenosis severity, CAD-RADS category), HRP features, total plaque volume (TPV), plaque burden (PB), compositional subcomponents (calcified, fibrous, fibro-fatty, low attenuation), and vessel-based percent plaque volume (%PV) were assessed. Lesion-specific FAI values were also analyzed. Results: Seventy-nine patients (80% male; mean age 53.1±9.7 years) and 246 plaques were evaluated. No significant difference was observed between groups regarding changes in CAD-RADS. However, the statin group showed a significantly greater regression in HRP features, in TPV, PB, fibro-fatty and low-attenuation components, and in %PV, compared with non-statin patients. Conversely, progression was observed in calcified and fibrous components and in CAC in the statin group. A significant reduction in lesion-specific FAI was also detected. In multivariable regression analyses, statin therapy remained an independent determinant of these changes after adjustment for potential confounders. Conclusion: Serial CCTA demonstrated that statin therapy slows atherosclerotic progression, reduces plaque burden, promotes remodeling toward a more stable phenotype, and decreases inflammatory activity in pericoronary adipose tissue. These findings support the use of CCTA-based serial assessments as a non-invasive tool to monitor biological response to statin therapy and guide patient-specific clinical decision-making.