Anadolu-T etçi damızlık tavukların 16A metagenomik sekanslama yöntemi ile mikrobiyota profilinin belirlenmesi
Determination of the microbiota profile of Anadolu-T broiler breeder chickens using the 16S metagenomic sequencing method
- Tez No: 998841
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL KAHYA DEMİRBİLEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Bağırsak mikrobiyotası, Gastrointestinal mikrobiyom, Gastrointestinal microbiome
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Mikrobiyolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünde 2015 yılından itibaren ıslah çalışmaları yürütülen 5 farklı özellikteki 2000 adet saf hat etçi tavuk kullanıldı. Islah işletmesinde 2 saf baba (B1 ve B2) ile 3 saf ana (A1, A2 ve A3) hattı bulunmaktaydı. Her bir saf hattan 3, 8, 15, 25 ve 32 haftalık yaşlarda tesadüfi olarak 20'şer adet olmak üzere toplamda 100 adet sekal dışkı örneği toplandı. Toplanan bu örneklerden DNA izolasyonu yapılarak sekumdaki bakteri florasının çeşitliliği, 16S rDNA gen dizisinin analiziyle incelendi. Tüm örneklerde en yüksek oranda görülen cins %9,125 ortalama değeri ile Bakteriodes en az görülen cins %0,005 ortalama değeri ile Ruminococcus oldu. Toplamda 306 farklı bakteri türü saptandı. En yüksek oranda tespit edilen takson Akkermansia muciniphila olup, bu taksonun ortalama oranı (%1.4 ± 8.31) olarak belirlendi. Sonuç olarak, metagenomik analizler sonrasında elde edilen bulguların literatür ile uyumlu olduğu görülmektedir. Sadece çalışmanın sonuçlarında diğer literatürdeki oranlara göre daha düşük yoğunlukta Lactobacillus bulundu. Mikrobiyota içerisinde sağlık yönünden varlığı istenilen probiyotik özellikteki Lactobacillus suşların yoğunluğunun önemli olduğu bilinmektedir. Tüm bunlar dikkate alınarak yapılan bu tez çalışması sonucunda; Anadolu-T etçi damızlık saf hatların mikrobiyota çeşitliliği ortaya konuldu. Hatların aralarındaki mikrobiyota farklılıkları belirlendi. Etçi damızlıkların normal mikrobiyom kompozisyonu öğrenilerek gelecekte yaşanabilecek sağlık problemlerinin önüne geçilmesi sağlandı ve konak performansı üzerinde olumlu bir etkiye sahip mikrobiyota seçimine ışık tutması sağlanmış oldu.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, a total of 2000 broiler chickens from five distinct purebred lines subject to ongoing breeding programs since 2015 at the Eskişehir Transitional Zone Agricultural Research Institute were utilized. The breeding program consisted of two pure sire lines (B1 and B2) and three pure dam lines (A1, A2, and A3). From each line, 20 cecal fecal samples were randomly collected at the ages of 3, 8, 15, 25, and 32 weeks, resulting in a total of 100 samples.DNA was isolated from the collected samples, and bacterial diversity in the cecum was analyzed through 16S rDNA gene sequencing. Among all samples, the most abundant genus was Bacteroides with an average proportion of 9.125%, while the least abundant was Ruminococcus with an average of 0.005%. In total, 306 different bacterial species were identified. The most prevalent taxon was Akkermansia muciniphila, with an average proportion of 1.4% ± 8.31. The findings obtained from metagenomic analyses were found to be consistent with those reported in the literature. However, the relative abundance of Lactobacillus was lower compared to previous studies. This discrepancy may be attributed to various factors such as feed composition, rearing environment, and the genetic background of the experimental animals. supplementation during the starter feed period in the development of new pure lines. In conclusion, this thesis has revealed the microbiota diversity of the Anadolu-T broiler breeder pure lines, identified inter-line differences in microbiota composition, and contributed to understanding the normal microbiome structure of broiler breeders. This understanding may aid in the prevention of future health issues and guide the selection of microbiota that positively impacts host performance