Damar yolu açma sırasında ebeveyn ve çocuklarda ağrı felaketleştirme, anksiyete ve korkunum incelenmesi
Investigation of pain catastrophizing, anxiety, and fear in parents and children during vascular access procedures
- Tez No: 998870
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE BAŞKALE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ağrı Felaketleştirme, Anksiyete, Çocuk, Damar Yolu, Ebeveyn, Pain Catastrophizing, Anxiety, Child, Vascular Access, Parent
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma 8-12 yaş çocuklarda damar yolu açma işlemi sırasında ebeveyn ve çocuklarda ağrı felaketleştirme, anksiyete ve korkuyu incelemek amacıyla yapılmış ilişki arayıcı tipte kesitsel bir araştırmadır. Araştırma Pamukkale Üniversitesi Hastaneleri genel çocuk servisinde Şubat 2024-Aralık 2024 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini damar yolu açılarak tedavi uygulanan 8-12 yaş arası 105 çocuk ve ebeveynleri oluşturmaktadır. Veriler“Tanımlayıcı Bilgi Formu”,“Çocuk Anksiyete Skalası-Durumluluk”,“Çocuk Korku Ölçeği”,“Çocuklar için Ağrı Felaketleştirme Ölçeği”,“Ebeveynler için Ağrı Felaketleştirme Ölçeği”ve“Durumluluk ve Sürekli Kaygı Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, Independet Sample-t test, ANOVA, Mann-Whitney U test ve Kruskal-Wallis H test kullanılmıştır. Bulgulara göre çocukların korku (3,50±1,31) ve anksiyete (5,18±3,14) düzeyleri işlem sırasında belirgin düzeyde artmakta; çocukların ağrı felaketleştirme puanlarının (45,30±11,10) da anlamlı biçimde yükseldiği görülmektedir. Ebeveynlerde ise (43,97±8,58), durumluk kaygı (36,17±3,84) ve sürekli kaygı (46,11±6,33) puanları anlamlı ve yüksek düzeyde saptanmıştır. İşlem süresinin uzaması (≥3–5 dk) ve girişim sayısının artması (≥2–3 deneme) hem çocuklarda hem de ebeveynlerde korku, anksiyete ve felaketleştirme düzeylerini anlamlı olarak yükseltmiştir. Ayrıca son bir yıl içinde çocuğunun hastane yatışı olan ebeveynlerde ağrı felaketleştirme puanlarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Kardeş sayısı ve ebeveyn eğitim düzeyinin bazı ölçek puanlarında anlamlı farklılıklar yarattığı; tek kardeşi olan veya kardeş sayısı az olan çocuklarda korku ve anksiyete düzeylerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Çalışma bulguları, damar yolu açma işleminin yalnızca fiziksel bir girişim olmadığı; çocuğun önceki deneyimleri, ebeveynin kaygı düzeyi ve işlem sürecinin özelliklerinin çocukların korku, anksiyete ve felaketleştirme tepkilerini belirlediğini ortaya koymuştur. Sonuç olarak çocuklarda işlemsel stres ve ağrının azaltılması için, işlem süresinin kısaltılması, girişim sayısının azaltılması, ebeveynlerin psikososyal olarak desteklenmesi ve hemşirelerin non-farmakolojik yöntemleri etkin kullanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is a cross-sectional, relationship-seeking type of study conducted to examine pain catastrophizing, anxiety and fear in parents and children during intravenous catheterization in children aged 8-12. The research was conducted in the general pediatric ward of Pamukkale University Hospitals between February 2024 and December 2024. The sample of the study consists of 105 children between the ages of 8-12 who were treated by opening a vein and their parents. The data were collected using the“Descriptive Information Form”,“Child Anxiety Scale Status”,“Child Fear Scale”,“Pain Catastrophization Scale for Children”,“Pain Catastrophization Scale for Parents”, and“State and Constant Anxiety Scale”. Descriptive statistics, Independet Sample-t test, ANOVA, Mann-Whitney U test and Kruskal-Wallis H test were used in the evaluation of research data. According to the findings, children's fear (3.50±1.31) and anxiety (5.18±3.14) levels increase significantly during the procedure; children's pain catastrophization ( 45.30±11.10) scores also significantly increase. Pain catastrophizing (43.97±8.58), state anxiety (36.17±3.84) and constant anxiety (46.11±6.33) scores were found to be significant and high in parents. Prolonged procedure time (≥3–5 min) and increased number of attempts (≥2–3 trials) significantly increased fear, anxiety and catastrophizing levels in both children and parents. Additionally, it was determined that pain catastrophizing scores were higher in parents who had been hospitalized in the last year. The number of siblings and parental education level created significant differences in some scale scores; it was seen that children who had only one sibling or a small number of siblings had higher fear and anxiety levels. The study, the findings revealed that the intravenous catheterization procedure is not only a physical intervention; the child's previous experiences, the parent's anxiety level and the characteristics of the procedure process determine the children's fear, anxiety and catastrophizing responses. In conclusion, the research shows that shortening the procedure time, reducing the number of attempts, psychosocial support of parents and effective use of nurses' non-pharmacological methods will make significant contributions to reducing procedural stress and pain in children.