Hiperkifozu olan bireylerde hatha yoga ve reformer pilates egzersizlerinin postür, ağrı, denge, yaşam kalitesi, vücut imajı ve kompozisyonu ile solunum fonksiyonlarına etkisi açısından karşılaştırılması
Comparison of the effects of hatha yoga and reformer pilates exercises on posture, pain, balance, quality of life, body image, body composition, and respiratory functions in individuals with hyperkyphosis
- Tez No: 998879
- Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL TAŞPINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Denge, Dengeleme, Kifoz, Pilates, Yoga, Pain, Equilibrium, Balancing, Kyphosis, Pilates, Yoga
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı; hiperkifozu olan bireylerde hatha yoga ve reformer pilates egzersizlerinin postür, ağrı, denge, yaşam kalitesi, vücut imajı ve kompozisyonu ile solunum fonksiyonlarına etkisi açısından karşılaştırılmasıdır. Çalışmaya postüral hiperkifozu bulunan 30 birey (19 kadın, 11 erkek) dahil edildi. Bireyler randomizasyon yöntemi ile; Hatha yoga (HYG, n=10, yaş ort.: 38,70±5,90 yıl), Reformer Pilates (RPG, n=10, yaş ort.: 44,0±12,0 yıl) ve kontrol grubu (KG, n=10, yaş ort.: 47,50±9,99 yıl) olarak üç gruba ayrıldı. HYG ve RPG de egzersizler; haftada 3 gün, 45 dakika süre ile toplam 8 hafta uygulandı. KG ise ev egzersiz programı ile takibi yapıldı. Bireylerin postür, ağrı, denge, yaşam kalitesi, vücut imajı ve kompozisyonu ile solunum fonksiyonları parametreleri; başlangıçta, 4. ve 8. hafta sonunda değerlendirildi. Dördüncü hafta sonunda hem HYG hem de RPG da bireylerin, postürlerinde, hiperkifoz derecesinde, ağrı algılarında, denge, yaşam kalitesinin enerji, emosyonel reaksiyonlar, fiziksel aktivite, ağrı ve uyku alt başlıklarında, vücut imajı ve kompozisyonlarında (yağ oranı, kas kütlesi, metabolik yaş), solunum fonksiyonlarında benzer şekilde gelişim elde edildi. Bununla birlikte lateral postür değerlendirmesinde HYG'nin RPG'e (p=0,001) göre, yaşam kalitesinin sosyal izolasyon alt başlığında ise HYG'nin KG'e (p=0,03) göre daha iyi ilerleme kaydettiği görüldü. Sekiz hafta sonunda RPG'nin gece ağrısını (p=0,004), aktivite sırasında ağrıyı ise RPG'nin HYG' e göre, her ikisi de KG'e göre (p=0,001) azaltılmasında daha etkili olduğu bulundu. Yaşam kalitesinin sosyal izolasyon alt başlığında ise HYG'nin KG'e göre (p=0,025), göğüs çevre ölçümünde ise RPG'nin HYG' e göre, her ikisinin de KG'e göre (p=0,001) daha fazla gelişim görüldü. Diğer parametrelerde ise 4. haftaya benzer bulgular elde edildi (p<0,05). Sonuç olarak hatha yoganın esneklik ve emosyonel reaksiyonlarda; reformer pilatesin ise fonksiyonel performans ve aktivite sırasında ağrı kontrolünde daha etkili olduğu belirlendi. Bu bulgular, postüral bozuklukların rehabilitasyonunda fizyoterapinin bütüncül yaklaşımının önemini ve fizyoterapistlerin bireye özgü egzersiz programlarıyla fonksiyonel iyileşmeyi desteklemedeki kritik rolünü bir kez daha ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the effects of Hatha Yoga and Reformer Pilates exercises on posture, pain, balance, quality of life, body image, body composition, and respiratory functions in individuals with postural hyperkyphosis. A total of 30 individuals (19 females, 11 males) diagnosed with postural hyperkyphosis were included in the study. Participants were randomly assigned into three groups: Hatha Yoga Group (HYG, n=10, mean age: 38.70±5.90), Reformer Pilates Group (RPG, n=10, mean age: 44.0±12.0), and Control Group (CG, n=10, mean age: 47.50±9.99). The HYG and RPG groups performed exercises three times a week for 45 minutes per session over eight weeks, while the CG followed a home exercise program. Posture, pain, balance, quality of life, body image, body composition, and respiratory function parameters were assessed at baseline, and at the 4th and 8th weeks. At the fourth week, both HYG and RPG participants demonstrated improvements in posture, hyperkyphosis angle, pain perception, balance, quality of life subdomains (energy, emotional reactions, physical activity, pain, and sleep), body image, body composition (fat ratio, muscle mass, metabolic age), and respiratory functions. Additionally, HYG showed greater improvement than RPG in lateral posture assessment (p=0.001), and compared to CG, a greater enhancement in the social isolation subdomain of quality of life (p=0.03). At the end of the eighth week, RPG was found to be more effective in reducing night pain (p=0.004) and activity-related pain compared to HYG, while both exercise groups showed greater improvement than CG (p=0.001). In the social isolation subdomain of quality of life, HYG showed greater progress than CG (p=0.025), whereas in chest circumference measurements, RPG showed more improvement than HYG, and both groups outperformed CG (p=0.001). Other parameters showed similar results to those observed at week 4 (p<0.05). In conclusion, Hatha Yoga was found to be more effective in enhancing flexibility and emotional regulation, while Reformer Pilates was more effective in improving functional performance and controlling activity-related pain. These findings emphasize the importance of the holistic approach of physiotherapy in the rehabilitation of postural disorders and highlight the crucial role of physiotherapists in promoting functional recovery through individualized exercise programs.