Irak Türkmen şairi Mikdat Havdioğlu'nun hayatı ve şiirleri üzerine bir inceleme
An Eexaminationon of the life and poems of Iraqi Turkmen poet Mikdat Havdioğlu
- Tez No: 998914
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EDA NUR KARAKUŞ AKTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: mikdat havdi, şiir, ırak türkmen edebiyatı, Mikdat Havdi, poetry, Iraqi Turkmen literature
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Özet Bu çalışma, Irak Türkmen şairi Mikdat Havdioğlu'nun edebi ve sosyal hayatını incelemektedir. Türkmenler, Orta Asya ve Azerbaycan'dan Irak'a gelerek dil, edebiyat ve kültürlerini taşımışlardır. Irak Türkmen edebiyatı, Türk edebiyatında önemli bir yer tutar ve bu edebiyatın kendine özgü özellikleri vardır. Mikdat Havdioğlu, 1965'te Telafer'de doğmuş, Felekoğlu ve Rıza Çolakoğlu gibi şairlerden etkilenerek şiir yazmaya başlamıştır. Eserlerinde toplumsal sorunlara duyarlılığıyla dikkat çeken Havdioğlu, hem şair hem de halk ozanı olarak tanınmaktadır. Çalışmanın Giriş kısmında problem durumu, amacı ,önemi, varsayımları,sınırlılıkları ve tanımları gibi başlıklar yer almaktadır. İkinci kısmında bu çalışmaya benzer ilgili araştırmalar başlığında bir kaç örnek verilmiştir. üçüncü kısmında ise Çalışmanın yöntemi başlığı altında araştırmanın modeli,verilerin toplama araçları ve verilerin analizi gibi alt başlıklar yer almaktadır. son kısımında da süre ve olanaklar başlığı altında zaman planı ve olanaklar ile ilgili bilgiler verilmektedir. Çalışmanın sonu Kaynakça ile son bulmaktadır .
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study examines the literary and social life of the Iraqi Turkmen poet Mikdat Havdioğlu. The Turkmen people migrated from Central Asia and Azerbaijan to Iraq, bringing their language, literature, and culture with them. Iraqi Turkmen literature holds an important place in Turkish literature and possesses unique characteristics. Mikdat Havdioğlu was born in 1965 in Telafer and began writing poetry influenced by poets such as Felekoğlu and Rıza Çolakoğlu. Notable for his sensitivity to social issues, Havdioğlu is recognized both as a poet and a folk poet. The introduction of this study includes headings such as problem statement, purpose, significance, assumptions, limitations, and definitions. The second section provides a few examples under the heading of related research similar to this study. The third section, titled“Methodology of the Study,”includes subheadings such as research model, data collection tools, and data analysis. The final section presents information regarding the timeline and resources under the heading“Time and Resources.”The study concludes with a bibliography.