The position of the Türkiye Tourism Promotion and Development Agency in Turkish public administration and its comparative analysis
Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının Türk kamu yönetimindeki yeri ve karşılaştırmalı analizi
  1. Tez No: 998949
  2. Yazar: MEHMET ENES TAMBAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜHA OĞUZ ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Turizm, Public Administration, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu yönetimi, Tanıtım, Turizm, Public administration, Promotion, Tourism
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Türkiye turizminin tanıtımı ve geliştirilmesi için hayata geçirilmiş olan Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı'nın Türk kamu yönetimi içerisindeki yerinin araştırılması ve dünya örnekleri ile karşılaştırılmasını amaçlamaktadır. Bu araştırmada, nitel bir araştırma yöntemi olarak dokümantasyon yöntemi kullanılmıştır. Türkiye'yi, turizm değerlerini öne çıkarma amacıyla yapılan tanıtma çalışmaları büyük ölçüde ulusal turizm örgütü niteliğindeki Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülmektedir. Dünya turizm sektörüyle iletişimin artması sayesinde uluslararası turizm hareketlerinden daha fazla pay alabilmek için tanıtımın sadece kamu tarafından yapılmasının yeterli olmayacağı düşüncesiyle kamu-özel sektör birlikteliğiyle tanıtım çabaları üzerine yoğunlaşılmıştır. Çağın getirdiği yenilikler ile birlikte uluslararası turizm hareketlerini ve turizm talebini yönlendirmedeki etkisi değerlendirildiğinde, ülkeler tarafından kamu-özel sektör iş birliğine dayanan turistik tanıtım çalışmaları girişimlerinde iş birliğine özel önem verilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Modern turizm politikaları kapsamında Türkiye'de turizm yönetiminde değişikliğe gidilerek Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı kurulmuştur. Dünyanın turizm alanında önde olan birçok ülkesinde turizm yönetiminde en yüksek otorite olarak kamu ve özel sektörün birlikte temsil edildiği özerk veya yarı özerk kuruluşların yer aldığı görülmüştür. Kamu yönetimi açısından giderek daha esnek yönetim uygulayabilen stratejik yönetim anlayışının etkin olduğu görülmüştür. Katı ve kalıplaşmış yönetim anlayışının günümüzde hızlı gelişen olaylara karşı yeterince hızlı karşılık verememesi bu yeni yönetim anlayışını gerekli kılmıştır. Bu doğrultuda Ajans tipi kuruluşların sui generis yönetim yaklaşımının uygulanmasına ihtiyaç duyulmuştur. Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının da sektörel anlamda Türkiye'de bu ihtiyacı karşıladığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to investigate the position of the Türkiye Tourism Promotion and Development Agency, which was established to promote and develop tourism in Türkiye, within Turkish public administration and to compare it with international examples. In this research, the documentation method was used as a qualitative research method. Promotional activities aimed at highlighting Türkiye's tourism assets are carried out largely by the Ministry of Culture and Tourism, which functions as the national tourism organization. With increased interaction with the global tourism sector, the view has strengthened that promotion conducted solely by public authorities would be insufficient to secure a larger share of international tourism flows; therefore, promotional efforts have increasingly focused on public-private cooperation. Considering the influence of contemporary innovations on international tourism movements and demand, it has become inevitable for countries to attach special importance to collaborative destination-promotion initiatives based on public-private partnership. Within the framework of modern tourism policies, Türkiye revised its tourism governance and established the Türkiye Tourism Promotion and Development Agency. An examination of international practice shows that many countries that are leaders in tourism designate autonomous or semi-autonomous bodies as the highest authority in tourism governance, with joint representation of the public sector and the private sector. From the perspective of public administration, strategic management approaches that enable increasingly flexible governance appear to be effective. The inability of rigid and conventional administrative models to respond rapidly to fast-developing events has made such new approaches necessary. Accordingly, there has been a need for agency-type institutions to apply sui generis governance arrangements. It is concluded that the Türkiye Tourism Promotion and Development Agency meets this need in Türkiye in sectoral terms.