Halluks valguslu bireylerde kinezyo bantlamanın halluks valgus açısına, plantar basınç ölçümlerine, ayak ve yaşam kalitesi üzerine etkileri
The effects of kinesio taping on hallux valgus angle, plantar pressure measurements, foot and quality of life in individuals with hallux valgus
- Tez No: 999019
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP TOMRUK SÜTBEYAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Halluks valgus, Halluks valgus açısı, Kinezyo bantlama, Plantar basınç, Yürüme analizi, Gait analysis, Hallux valgus, Hallux valgus angle, Kinesio taping, Plantar pressure
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET HALLUKS VALGUSLU BİREYLERDE KİNEZYO BANTLAMANIN HALLUKS VALGUS AÇISINA, PLANTAR BASINÇ ÖLÇÜMLERİNE, AYAK VE YAŞAM KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ Amaç: Bu çalışma; hafif ve orta evre halluks valgus (HV) tanılı hastalarda, kinezyo bantlama uygulamasının; ağrı, radyolojik deformite açıları, ayak fonksiyonelliği ve pedobarografik yürüme parametreleri üzerindeki etkinliğini standart egzersiz tedavisi ile karşılaştırmalı olarak incelemek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Prospektif, randomize ve kontrollü olarak planlanan çalışmaya, dahil edilme kriterlerini sağlayan 50 hasta (25 çalışma, 25 kontrol) alındı. Kinezyo bantlama grubuna (Grup 1) (n=25) 4 hafta boyunca haftada bir kez kinezyo bantlama ve ev egzersiz programı uygulanırken, Egzersiz grubuna (Grup 2) (n=25) sadece ev egzersiz programı verildi. Hastalar tedavi öncesinde ve 4. haftanın sonunda değerlendirildi. Ağrı şiddeti vizüel analog skala (VAS), fonksiyonel durum Amerikan Ortopedik Ayak ve Ayak Bileği Derneği metatarsofalangeal-interfalengeal (AOFAS-MTF-İF) skalası, radyolojik dizilim halluks valgus açısı (HVA) ve intermetatarsal açı (İMA) ile ölçüldü. Yürüyüş analizi ve plantar basınç dağılımı Zebris® FDM-2 pedobarografi cihazı ile, fonksiyonel kapasite ise 6 dakika yürüme testi (6DYT) ile değerlendirildi. Bulgular: Tedavi sonrasında her iki grupta da VAS, AOFAS-MTF-İF, HVA ve İMA değerlerinde başlangıca oranla istatistiksel olarak anlamlı bir klinik iyileşme kaydedilmiştir (p<0,05). Gruplar arası karşılaştırmalarda; VAS skorlarındaki azalma miktarı, HVA ve İMA derecelerindeki radyolojik düzelme oranları ile sol ayak fonksiyonel kazanımları, kinezyo bantlama grubunda (Grup 1) egzersiz grubuna (Grup 2) kıyasla istatistiksel olarak daha üstün saptanmıştır (p<0,05). Öte yandan dinamik pedobarografik analizler (plantar basınç dağılımı, maksimum kuvvet ve ayak rotasyon açısı) ile fonksiyonel kapasiteyi temsil eden 6DYT mesafeleri incelendiğinde; her ne kadar grup içi iyileşmeler gözlense de bu parametrelerde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark ayırt edilememiştir (p>0,05). Sonuç: HV tedavisinde egzersizle kombine edilen kinezyo bantlama uygulaması; ağrıyı azaltmada ve radyolojik deformiteyi düzeltmede tek başına egzersizden daha viii etkindir. Ancak 4 haftalık bantlama tedavisi, statik dizilimi düzeltmesine karşın dinamik yürüme biyomekaniğini ve yük aktarım stratejilerini değiştirmede kısa vadede etkinliği kanıtlanamamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF KINESIO TAPING ON HALLUX VALGUS ANGLE, PLANTAR PRESSURE MEASUREMENTS, FOOT AND QUALITY OF LIFE IN INDIVIDUALS WITH HALLUX VALGUS Objective: This study aimed to comparatively investigate the effectiveness of kinesio taping application on pain, radiological deformity angles, foot functionality, and pedobarographic gait parameters in patients diagnosed with mild-to-moderate hallux valgus (HV), in comparison with standard exercise therapy. Materials and Methods: This prospective, randomized, controlled study included 50 patients (25 per group). Kinesio taping group (Group 1) (n=25) received weekly kinesio taping plus a home exercise program for 4 weeks, while the exercise group (Group 2) (n=25) received the home exercise program alone. Assessments were performed at baseline and week 4. Primary outcomes included pain intensity (VAS), functional status (AOFAS-MTP-IP), and radiological alignment (HVA and IMA). Gait analysis and plantar pressure distribution were measured using a Zebris® FDM-2 pedobarograph, while functional capacity was evaluated via the 6-Minute Walk Test (6MWT). Results: Both groups showed significant clinical improvements in VAS, AOFAS-MTP-IP, HVA, and IMA values compared to baseline (p<0.05). Intergroup analysis revealed that the kinesio taping group (Group 1) had statistically superior outcomes in VAS reduction, radiological correction (HVA/IMA), and left foot functional scores compared to the exercise group (Group 2) (p<0.05). However, no significant differences were found between the groups regarding dynamic pedobarographic parameters (plantar pressure, maximum force, foot rotation angle) or 6MWT distances (p>0.05), despite observed intragroup improvements. Conclusion: Kinesio taping application combined with exercise in HV treatment is more effective than exercise alone in reducing pain and correcting radiological deformity. However, although the 4-week taping treatment corrected static alignment, it was not found to be effective in the short term in changing dynamic gait biomechanics and load transfer strategies. x