The Christians of Mersin: Portrait of a minority community in the 2020s
Mersin Hristiyanları: Bir azınlık topluluğunun 2020lerdeki portresi
  1. Tez No: 999116
  2. Yazar: ESEN ERGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA YAZICI TEPEYURT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Antropoloji, Tarih, Sociology, Anthropology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hristiyan azınlıklar, Mersin, Christian minoity, Mersin
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cumhuriyet Tarihi Ana Bilim Dalı
Özet
2020'li yılların Mersin'inde yaşayan Hristiyan toplumu üzerine yürütü-len etnografik araştırmaya dayanan ve Türkiye'deki diğer etno-dinsel azınlık topluluklarındaki farklılaşmaları analiz eden az sayıdaki çalış-mayla diyalog kuran bu çalışma; Türkiye'deki gayrimüslim bir azınlık grubunun mezhep ve yerel kimlik eksenleri özelinde barındırdığı içsel heterojenliği sergilemeyi amaçlamaktadır. Aynı zamanda bu çalışma, Mersin'deki Hristiyan toplumunun belirgin bir şekilde heterojen olma-sına rağmen, topluluk üyelerinin geniş ulusal bağlamda ve gündelik yaşamda bu içsel farklılıkları aşan ortak bir ayrımcılık deneyimini pay-laştıklarını ve bu deneyimin, Mersin gibi zorlu bir tarihsel ve coğrafi bağlamda hayatta kalmayı başarmış olan bu topluluğu birleştirdiğini savunmaktadır. Bu çalışma, hem azınlıkların heterojenliği üzerine yapı-lan tartışmalara hem de Türkiye'deki etno-dinsel azınlıklara odaklanan etnografik literatüre katkı sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Building upon ethnographic research with the Christian community residing in 2020s Mersin and engaging with the few studies that have analyzed differentiation in other ethno-religious minority communities in Turkey, this study aims to demonstrate heterogeneity within a Turk-ish non-Muslim minority group, specifically along the axes of denomina-tion and place of origin. Ultimately, I argue that while the Christian community in Mersin is demonstrably heterogeneous, its members share a common experience of discrimination in the broader national context and in everyday life that cuts across these internal cleavages, unifying a population that has managed to survive in a challenging his-torical and geographical context like Mersin. This study aims to con-tribute to both the literature on minority heterogeneity and ethno-graphic research on ethno-religious minorities in Turkey.