Haşhaş (Papaver somniferum L.) polen morfolojisi ve topraktan analizi
Pollen morphology and soil analysis of opium poppy (Papaver somniferum L.)
  1. Tez No: 999181
  2. Yazar: FEYİZ KOÇOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL KÖROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Adli palinoloji, Forensic palynology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Eczacılık Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu çalışmada narkotik özelliğe sahip ancak önemli farmasötik etken maddeler olan morfin ve kodein gibi alkaloitlerin elde edildiği ve ülkemizde yasal olarak belirli alanlarda kültürünün yapılmasına izin verilen haşhaş (Papaver somniferum L.) bitkisinin Isparta/Uluborlu'dan toplanan örnekleri üzerinde polen özellikleri belirlenmiştir. Polenler radyal simetrik, izopolar, trikolpat, prolat sferoid şekillidir. Polar görünüşte sirkular, ekzin yapısı tektattır. Ekzin ornamentasyonu ışık mikroskobunda skabrat, taramalı elektron mikroskobunda mikroekinat-retikülat-perforattır. Ayrıca iki farklı tarla çevresinin dört bir yanından (kuzey, doğu, güney, batı) hem yüzey hem derin olmak üzere 3 farklı mesafeden (1, 5, 10 m) numune toplanmıştır. Toplanan toprak örneklerinden polen analizi yapılarak haşhaş polenleri araştırılmıştır. İncelenen toprak numunelerinde bitkinin böceklerle tozlaşması ve tarlaların sürekli işlenmesi gibi nedenlerle haşhaş polenine rastlanmamış ancak rüzgarla tozlaşan Pinaceae polenlerinin varlığı tespit edilmiştir. Çalışmada her ne kadar toprakta haşhaş polenine rastlanmamış olsa da adli palinoloji açısından değerlendirilebilir sonuçlar elde edilmiştir. Yasa dışı ekimin tespiti için topraktan polen analizi yapılması ve polen spektrumunun oluşturulması açısından bilimsel literatüre katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the pollen characteristics of opium poppy (Papaver somniferum L.) a plant containing alkaloids such as morphine and codeine, which possess narcotic properties but are also important pharmaceutical active compounds and are legally cultivated in certain regions of Türkiye were examined using samples collected from Uluborlu (Isparta). The pollen grains were found to be radially symmetrical, isopolar, tricolpate, and prolate-spheroidal. In polar view, they are circular. The exine structure is tectate and the exine ornamentation was identified as scabrate under light microscopy and microechinate-reticulate-perforate under scanning electron microscopy. Additionally, soil samples were collected from two different fields at three different distances (1, 5, 10 m) and two depths in all four directions (north, south, east, and west). Pollen analysis was performed on these soil samples to investigate the presence of P. somniferum pollen. In the examined soil samples, P. somniferum pollen was not detected, likely due to insect pollination and continuous cultivation of the fields; however, the presence of wind pollinated Pinaceae pollen was identified. Although P. somniferum pollen was not observed in the soil, the study yielded findings that are significant from a forensic palynology perspective. It contributes to the scientific literature by demonstrating the potential of soil pollen analysis and the establishment of pollen spectra for detecting illegal cultivation.