Lumbal bölge fleksiyon ve lateral fleksiyon proprioseptif duyusunun frontal ve sagital planda yapilan fiziksel performans testleri ile ilişkisi
Relationship between lumbar region flexion and lateral flexion proprioceptive sense with physical performance tests in the frontal and sagittal planes
  1. Tez No: 999285
  2. Yazar: BÜŞRA HAZIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DEFNE KAYA UTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Endurans, Fiziksel Performans, Gövde, Lumbal Vertebra, Propriosepsiyon, Endurance, Lumbar Vertebrae, Motor Performance, Proprioception, Trunk
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma lumbal fleksiyon ve lateral fleksiyon eklem pozisyon hissinin frontal ve sagital planda yapılan fiziksel performans testleri ile ilişkisini incelemek için planlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya sağlıklı 45 kadın dâhil edilmiştir. Lumbal bölge proprioseptif duyusu fleksiyon ve lateral fleksiyon eklem pozisyon hissi aktif açı tekrarı yöntemi ile değerlendirildi ve mutlak hata dereceleri (°) kaydedildi. Fiziksel performans bilateral çömelme, öne basamak inme testi ve lateral basamak inme testleri ile değerlendirildi ve puanlamaları kaydedildi. Gövde kassal dayanıklılık fleksör ve lateral fleksör kaslarının sürekli kasılma süreleri (sn) ile ölçüldü. Veriler IBM SPSS ® v.25 ile analiz edilmiş, istatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Lumbal bölge fleksiyon proprioseptif duyusu ile diğer taraf öne basamak inme fiziksel performansı arasında pozitif yönlü zayıf ilişki tespit edilmiştir (p=0,01; r=0,35). Lumbal bölge fleksiyon proprioseptif duyusu ile diğer taraf laterale basamak inme fiziksel performansı arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir (p=0,05; r=0,29). Öne basamak inme testinde baskın ve diğer taraf karşılaştırıldığında, baskın tarafın fiziksel performansı diğer tarafa göre yüksek bulundu (p=0,04). Sonuç: Bu çalışmada, sağlıklı kadınlarda lumbal eklem proprioseptif duyusunun diğer taraf fiziksel performans ile ilişkili olduğu görülmüştür. Bu sonuçlar, lumbal bölge proprioseptif duyusunun hareket kalıpları ve gövde stabilitesi açısından önemli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was designed to investigate the relationship between lumbar flexion and lateral flexion joint position sense and physical performance tests performed in the frontal and sagittal planes. Materials and Methods: Forty-five healthy women were included in the study. Lumbar proprioceptive sense was evaluated using the active angle reproduction method for flexion and lateral flexion, and absolute error values (°) were recorded. Physical performance was assessed using bilateral squat, forward step-down, and lateral step-down tests, and their scores were documented. Trunk muscular endurance was measured by the sustained contraction times (s) of the trunk flexor and lateral flexor muscles. Data were analyzed using IBM SPSS v.25, and the level of statistical significance was set at p<0.05. Results: A weak positive correlation was found between lumbar flexion proprioceptive sense and contralateral forward step-down performance (p=0.01; r=0.35). A significant weak positive correlation was also observed between lumbar flexion proprioceptive sense and contralateral lateral step-down performance (p=0.05; r=0.29). When forward step-down test scores were compared between the dominant and non-dominant sides, the dominant side demonstrated better physical performance (p=0.04). Conclusion: In this study, lumbar joint proprioceptive sense was shown to be associated with contralateral physical performance in healthy women. These findings suggest that lumbar proprioception plays an important role in movement patterns and trunk stability.