Disruption of the mundane: Convenient repair of the intimate smartphone
Sıradanın aksaması: Yoldaşlaşan akıllı telefonun erişilebilir tamiri
  1. Tez No: 999404
  2. Yazar: BURAK KAYNAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT SOYSAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, İletişim Bilimleri, Antropoloji, Science and Technology, Communication Sciences, Anthropology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü, İletişim etnografisi, Information and communications technology, Communication ethnography
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Akıllı telefonlar gündelik hayatın ayrılmaz bir parçası olarak sıradan, alışılmış ve oldukça kişisel hale gelmiş cihazlardır. Bu sebeple bozuk bir akıllı telefon gündelik pratiklerin olağan akışını aksatır. Bu tez, sıradanın aksamasını ve akıllı telefon tamiri aracılığıyla alışılana geri dönüşü incelemektedir. Akıllı telefonların kullanıcılarıyla kurdukları kişisel bağlarla artık vücudun bir uzvu haline gelmiş vazgeçilmez cihazlar olduğunu öne süren bu tez odağına mahalle akıllı telefon tamircilerini alarak İstanbul'daki akıllı telefon tamiri ekosistemini inceliyor. Akıllı telefonların gündelik hayat pratiklerindeki kişisel rollerini açığa çıkaran bu tez tamire dair yeni bir yaklaşım öneriyor. 2020 ve 2024 yılları arasında yürütülen kısa ve orta vadeli, çok sahalı etnografik bir yaklaşım tezin ana çerçevesini belirlemektedir. Tezdeki temel araştırma sahaları, akıllı telefon tamir ekosistemindeki tamir aktörleri olan Tahtakale Elektronikçiler Çarşısı, resmi tamir servisleri ve mahalle akıllı telefon tamir dükkanlarıdır. Tez, bozuk bir akıllı telefonun doğurduğu acil tamir ihtiyacını hızlı, ucuz ve pratik çözümleriyle karşılayan mahalle akıllı telefon tamir dükkanlarının ekosistemdeki en önemli aktörler olduklarını savunmaktadır. Mahalle tamir dükkanları arasında kurumsallaşmasına karşın resmi statüsü olmayan bir ağ bulunmaktadır. Bu kurumsallaşmış fakat resmi statüsü olmayan ağ, bir yönetim organı olmamasına rağmen rekabet ve işbirliğini düzenleyerek işin yapılış biçimini belirli bir etiket çerçevesinde düzenlemektedir. Resmi statüsü olmayan bu ağ yasal regülasyonlardan uzak mahalle tamircilerinin müşteri güvenini kazanmasında ve tamirin salt ekonomik gerekçelerin ötesinde ana akım bir konuma yerleşmesine yardım etmektedir. Türkiye'de akıllı telefon tamiri bu sebeplerle genellikle Batı yazınında etik bir alternatif olarak çerçevelenen tamire karşı tamirin ana akım olduğu bir alternatif sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Smartphones are an integral part of everyday life. They are mundane, accustomed and intimate devices. That is why a broken smartphone creates disruption in daily practices. This thesis explores the disruption of the mundane and the reestablishment of the accustomed state through practices of smartphone repair. By presenting how smartphones become essential and embodied devices forming intimate connections with their users, the thesis explores the smartphone repair ecosystem of Istanbul with an emphasis on the district smartphone repair shops. Unveiling the intimate role of smartphones in daily practices, the thesis proposes a new approach towards repair. A multi-sited, short-to-mid￾term ethnographic approach conducted between 2020 and 2024 frames the fieldwork of the thesis. Key research sites are Tahtakale Electronics Market, official repair services, and district smartphone repair shops, which are the repair actors within smartphone repair ecosystem. The thesis argues that district smartphone repair shops are the most significant actors in smartphone repair via offering faster, cheaper, and convenient solutions to the urgent need of repair for a broken smartphone. The district repair shops form an institutionalized informal network. Without an official governing body, the institutionalized informal network of district repair shops enforces an etiquette in the conduct of business through its regulative role of competition and cooperation. The regulative role of the informal network helps in building customer trust towards the unregulated district repair shops cementing the mainstream status of repair beyond its economic drive. The Turkish case of smartphone repair thus offers an alternative to the concept of repair, which is often framed only as an ethical alternative within Western literature.