Kinetik sanat ve takı ilişkisi: Stim koleksiyonu
Relationship between kinetic art and jewelry: Stim collection
- Tez No: 999517
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA TOKSÖZ ŞAHİNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Nöroloji, Crafts, Fine Arts, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli tasarım, Duyusal tasarım, Eklektik sanat, El sanatları, Etkileşimli sanat, Etkileşimli tasarım, Giyilebilir sanat, Gümüş takılar, Güzel sanatlar, Çağdaş sanat, Computer aided design, Sensory design, Eclectic art, Handicrafts, Interactive art, Interactive design, Wearable art, Silver jewelerys, Fine arts
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
Özet
“Kinetik”terimi, kökenini Antik Yunanca“kinētikós”(κινῑτῐκός) kelimesinden almakta olup,“hareket eden”veya“devinim hâlinde olan”anlamlarını taşımaktadır. Bu doğrultuda, Kinetik Sanat; zaman kavramını, yani sanatın dördüncü boyutunu, doğrudan ya da dolaylı biçimde kullanarak hareketi ifade eden bir sanat anlayışı olarak tanımlanabilir. 19. yüzyılın sonlarında ivme kazanan sanayileşme süreci, mekanik hareketin ve makine üretiminin günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası hâline gelmesine neden olmuştur. Bu teknolojik dönüşüm, sanatçıları dünyayı yeni bir bakış açısıyla değerlendirmeye yöneltmiş; hareket ve hız gibi olgular, sanatsal temsilin merkezine yerleşmiştir. Özellikle 20. yüzyılın başlarında Rus konstrüktivistleri ve İtalyan fütüristleri gibi sanatçılar, hareketi yalnızca bir tema değil, aynı zamanda sanat eserinin yapısal bir unsuru olarak ele almıştır. I. Dünya Savaşı'nın yıkıcı etkilerine karşı bir tepki olarak ortaya çıkan Dadaizm, sanatın geleneksel yapısını ve estetik normlarını kökten sorgulamış; hazır nesneler (readymades), motorlar, ışık ve ses gibi ögelerin kullanımıyla, hareketin sanatsal ifade biçimlerine dâhil olduğu yeni bir özgürlük alanı doğmuştur. Marcel Duchamp ve Naum Gabo gibi öncü sanatçılar bu dönemde kinetik sanat, performans sanatı ve enstalasyon gibi interaktif sanat formlarının gelişimine öncülük etmiştir. Bu sanatsal dönüşüm, yalnızca geleneksel plastik sanatlarla sınırlı kalmamış; seramik, tekstil ve takı gibi disiplinlere de yansımıştır. Friedrich Becker, Michael Berger ve Yael Sonia gibi çağdaş sanatçılar, kinetik unsurları mücevher tasarımına entegre ederek etkileşimli, oyuncu ve yenilikçi bir mücevher anlayışının gelişmesine katkıda bulunmuşlardır. Yapılan araştırma ve incelemeler ile kinetik yaklaşıma dair edinilen bilgi ve anlayış doğrultusunda; öz-uyarıcı davranışlar anlamına gelen“stimming”kavramının ana tema olarak kullanıldığı bir kinetik takı koleksiyonu hazırlanarak, kinetik yaklaşımın takı tasarımı alanına sunduğu yenilikçi ve işlevsel yön uygulamalı olarak gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The term“Kinetic”derives its origin from the Ancient Greek word“kinētikós”(κινῑτῐκός), meaning“moving”or“in motion”. Accordingly, Kinetic Art can be defined as an artistic approach that expresses movement by directly or indirectly using the concept of time, the fourth dimension of art. The industrialization process that gained momentum in the late 19th century caused mechanical movement and machine production to become an inseparable part of daily life. This technological transformation led artists to evaluate the world from a new perspective; phenomena such as movement and speed became central to artistic representation. Especially in the early 20th century, artists such as Russian constructivists and Italian futurists considered movement not only as a theme but also as a structural element of the work of art. Dadaism, which emerged as a reaction to the devastating effects of World War I, radically questioned the traditional structure and aesthetic norms of art; With the use of elements such as readymades, motors, light and sound, a new area of freedom emerged where movement was included in artistic expression. Pioneer artists such as Marcel Duchamp and Naum Gabo pioneered the development of interactive art forms such as kinetic art, performance art and installation during this period. This artistic transformation was not limited to traditional plastic arts; it was also reflected in disciplines such as ceramics, textiles and jewelry. Contemporary artists such as Friedrich Becker, Michael Berger and Yael Sonia contributed to the development of an interactive, playful and innovative understanding of jewelry by integrating kinetic elements into jewelry design. In line with the knowledge and understanding gained about the kinetic approach through research and studies, a kinetic jewelry collection was prepared in which the concept of“stimming”, meaning self-stimulating behaviors, was used as the main theme, and the innovative and functional aspect that the kinetic approach offers to the field of jewelry design was demonstrated in practice.